30 septembris 2024

Miglači / Kalēja Ala (Cēsis)

 

Category: Cēsu Rudens 2024 (21.09.24)
Map/area: Miglači / Kalēja Ala (Cēsis)
Organiser: OK Meridiāns
Country: Latvia
Discipline: M40
8.9 km 17 kp - 1:35:11 - 16/19
Kaut kā šodien nav sajūta, ka baigi gribētos skriet. Laikam sezona ir bijusi gara, un ir jau kaut kāds sagurums no orientēšanās. Rītdienas stafetes būs nozīmīgākas, jo esmu spēcīgā komandā, tāpēc šodien jāuzskrien tāds mierīgs garais skrējiens un jāiepazīst apvidus. Kļūda jau uz 1. kp! Vispirms bija doma skriet apkārt pa ceļu, tad izdomāju tomēr iet pa taisno. Beigās tik sačakarējos meistarībā un sanāca ne šis ne tas, tik laiks pazaudēts. 2. kp salīdzinoši viegls, no ceļa uz ieloku augšā, bet uz 3. kp iestādīju pamatīgi. Šķita ka spēšu noturēt virzienu tajā ''peldošajā'' apvidū. Nespēju. Pilnībā pazudu. Nav nevienas piesaistes. Labi ka garām skrēja Andris un piedāvāja palīdzību. Paldies viņam, tagad vismaz sapratu kur esmu un ar nelielu loku tiku atpakaļ distancē. Tā jau nebija iedvesmas šodien skriet, un šāda kļūda galīgi nosita motivāciju. Labi ka uz 4. kp salīdzinoši garš etaps gar purvu. Varēju ''atpūsties'' un restartēt sevi. 5. 6. un 7. kp ļoti skaistā mežā netālu no Kalēja alas. Skrēju un baudīju mežu! Uz 8. kp garais etaps un pāri Strīķupei, neko daudz negudroju, devos tik virzienā. Nogāzes upes krastos iespaidīgas, man tie apavi tik vaļīgi, ka rāpjoties lejup, šķita jebkurā brīdī izjuks. Starp citu bikšu kabatā bija ne tikai želeja, bet arī līmlenta, jo negribējās finišēt zeķēs. Punktu paņēmu bez problēmām, tāpat kā 9. kp dziļajā ieplakā, kur par pārsteigumu satiku Sandi no Meridiāna. Viņš startēja 3 minūtes pēc manis un tikai tagad bija panācis, tātad arī smuki kaut kur burkojis. Uz 10. kp atkal pāri Strīķupei un rāpošana pa nogāzēm, te mani apdzina kluba biedrs Armands, arī viņam bijušas kļūdas. 11. kp viegls, atliek tik tikt augšā kalnā. Tāds tipisks Meridiāna apvidus ar lielām reljefa formām, kur baltais mežs mijās ar zaļajiem. Uz 12. kp no stigas jātur virziens, kas plus mīnus izdodas, tāpat kā uz 13. kp tajos brikšņos. Uz 14. kp pamatīgs kross pa ceļu, te tādi skrējēji kā Kleper Uldis varēja droši vien izpausties no sirds. Savukārt uz 15. kp cīņa ar kritalām. Īstenībā mežā ļoti daudz kritušu koku, kas ļoti apgrūtina noturēt precīzu virzienu, jo ložņājot un kāpelējot pāri tām lielajām eglēm, visai viegli varēja noraut pareizo virzienu. Pēdējie 2 punkti tāds skrējiens uz finišu. Šodien galīgi nebija laba pašsajūta, plus vēl brokastīs saēdos vakar balvā iegūtās pankūkas. Distances sākumā biju ļoti tuvu tam lai apvemtos. Arī apavi šodienas skrējienu padarīja diezgan nekomfortablu, bet nu prieks ka izturēja savu pēdējo skrējienu. Nesanāca nemaz noskriet pilnu sezonu ar šiem Inov8. Jauni bija ļoti labi priekš manas platās pēdas, bet nebiju gaidījis ka tik ātri sāks plīst.


26 septembris 2024

Valmiera

 

Category: Latvijas Orientēšanās Nakts (20.09.24)
Map/area: Valmiera
Organiser: LOF
Country: Latvia
Discipline: Velo
31.8 km 27 kp - 2:02:23 (97 punkti) - 3/14

Pasaki man, kur tev vajag Valmierā, un es tev pateikšu, kā tur visātrāk nokļūt! Tieši tik labi es pārzinu Valmieru. Tāpēc šādi pilsētas rogainingi Valmierā nu jau man ir kā izklaide nevis sacensības. Vienu brīdi apsvēru domu, varbūt palīdzēt Andrim ar organizēšanu vai punktu vietu plānošanu. Tomēr izlēmu par labu izklaidei ar velosipēdu, jo nākamajā dienā Cēsu Rudens garā distance. Startēju komandā ar Grīviņu tandēmu. Esam jau vairākas reizes startējuši kopā velo rogainingos, tāpēc sadarbība atstrādāta. Šovakar es kā riteņbraucējs biju vilcējs, Raivis kā orientierists orientējās, un Kristianam kā skrējējam smagākais darbs - atrast kontrolpunktus (QR kodus) un noskanēt telefonā. Protams, mērķis paņemt visus punktus 2 stundās. Izlēmām sākt ar Baiļu mežu, tad pilsētas centru, un tad Kauguru mežu, kurā varam arī kaut ko atmest, ja nu pietrūkst laiks. Ceļā uz 52. kp uztaisīju smuku salto kritienu pāri stūres ragiem. Labi ka tas neiedragāja ne fizisko formu, ne pašlepnumu, atlika tik nosmieties un rullēt tālāk. Tā kā Baiļu mežā tikko vasarā liku punktus svētku rogainingam, tad arī tumsā pietiekami labi orientējos tajā mežā. Kļūdu gan pieļāvu uz 38. kp, ievilku mūs Gaujmalas takā, zinot cik nebraucama tā ir ar riteni. Mežam šos biju izvilcis cauri, pa pilsētas centru ļāvu šiem iztrakoties, un pats plānoju ceļu variantus distances beigām. Dodoties uz 33. kp, sāku šaubīties vai varēsim paspēt paņemt visus punktus, bet nu riskējām braukt ārā uz apvedceļu. Diemžēl 60. kp neatradām. Atradām citu grāvīti, bet punkta tur nebija un laiks zaudēts mežā. Arī pie 51. kp tika pazaudēts laiks, tāpēc bija jāatmet 44. kp. Beigās vēl paņēmām 21. kp, kaut gan punktu izteiksmē tas neko nedeva, un uz 22. kp vairs nebija vērts braukt, jo 2 stundas jau pārsniegtas. Ja nebūtu kļūdījušies uz pāris meža punktiem, tad bija reāli paņemt visus punktus, kā to izdarīja uzvarētāji Liepiņu pāris. Piekāpāmies arī riteņbraucējiem Geduševiem, un ierindojāmies godalgotajā 3. vieta. Viens pats droši vien būtu braucis ar krietni lielāku tempu, bet šī šoreiz bija izklaide un komandas darbs.



23 septembris 2024

Seda

 

Category: Magnēts 2024 22.kārta (19.09.24)
Map/area: Seda
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
6.0 km 20 kp - 50:25 - 3/11

Tas ka šajā kartē biju skrējis 1999. un 2016. gadā, man nekādas priekšrocības nedeva. Mežs pa 25 gadiem tā mainījies, ka tikai varbūt 11. kp rajonā atpazinu skrienamo krosa mežu. Tagad krietni zaļāks, un protams izcirtumi. Tāpat jau kross bija, bet bija vairāki subjektīvi iemesli, kāpēc nenoskrēju ātrāk.
1) Nedēļas sākumā Lidlā nopirku sporta bikses pa 9.99, bet izrādas pārāk stīvas, nevarēja izstiept platāku soli, jo bija jābaidas, ka nepārplīst attiecīgajā vietā.
2) Inov8 apavi nebūs izturējuši visu sezonu, plīst un jūk pa visām malām, tāpēc skrēju ar pavasarī izmisumā nopirktajiem Puma sūdiem priekš Saulkrastu Stirnu Buka. Pēdas nejūtas komfortabli šajos apavos, bet nu varbūt mazliet labāk ir nekā noskrietajos Inoveitos.
3) Bedres nav mans iecienītākais objekts, ko meklēt mežā.
2. un 8. kp bedres paņēmu uz izbrīnu, uz 3. un 15. kp nemācēju noturēt virzienu, bet uz 9. un 16. kp zaudēju laiku ''skrienot'' cauri zaļajiem, nevis apkārt.


18 septembris 2024

Kausupe (Baldone)

 

Category: Latvijas Čempionāts 2024 maratons (14.09.24)
Map/area: Kausupe (Baldone)
Organiser: OK Ozons
Country: Latvia
Discipline: M40
15.1 km 30 kp - 2:21:34 - 13/18

Šīs bija sacensības no kurām mazliet baidījos, dēļ distances garuma. Tāpēc uzreiz sev pateicu - šis būs piedzīvojums nevis sacensības! Anglijā esmu noskrējis vairākus pusmaratonus, Jukolā esmu skrējis gan 1. etapu, gan garo nakts etapu. Ir skriets kāds garāks treniņš, dažas Stirnu Buka zaķa distances, bet tik garu orientēšanās distanci Latvijā vēl neesmu skrējis. Pirmo reizi startēšu Latvijas Čempionātā orientēšanās maratonā. Tā kā kopējais starts un mēs M40 grupā esam 18 dalībnieki, tad plāns bija no sākuma paskriet kopā bariņā. Tāpēc karti startā nemaz nerullēju vaļā, skrēju līdzi "savējiem". Diemžēl no kopējā starta nebija nekādas jēgas, jo visa mūsu grupa izšķīda. Un ne jau taureņa dēļ pie 2. kp, bet gan garajā 2 kilometru etapā uz 1. kp. Saprastu ja visām grupām tas būtu bijis 1. kp, tad būtu vajadzība izretināt, lai nav burzma pie 1. kontolpunkta. 

Uz stigas izstiepāmies garā virtenē, līderi tālu prom, vidējā grupiņa ar paretojusies, un arī beigās mēs visi gandrīz pa vienam. Punktā nonācu kopā ar Kārli no Kāpas, visi pārējie bija prom un pāris lēnākie krietni aiz mums. Tad nu divatā forsējām Kausupīti pirmo reizi uz taureņa centrālo punktu. Diemžēl tālāk mūsu ceļi šķīrās, Kārlis devās uz manu 8. kp, kamēr es cīnījos pa krūmaino nogāzi uz 3. kp. Tādu maratona sākumu nebiju gaidījis, līdz pat 12. kp skrēju viens, protams, ik pa laikam satiekot citu grupu orientieristus. Spārns no 4. līdz 7. kp nekādu problēmu pa balto mežu, bet otrajā spārnā uz 8. kp atkal ieberzos tajā nogāzē pie 3. kp, tāpēc ne gluži precīzs virziens uz punktu. Arī 10. un 11. kp diezgan samocīti paņēmu, bet pie 12. kp bija laiks pirmajai želejai. Taurenis izskriets, upe šķērsota 6 reizes, var turpināt klasisko distanci. Liels bija pārsteigums pirms 13. kp ieraudzīt Vilciņ Kārli! Tātad taureni esam izskrējuši līdzīgi, jāturas kopā. Ceļā uz dzirdināšanu bijām 4 orientieristi - es un Kārlis, un divi ar True Story formām, iespējams no M45 grupas, jo mums distances bija vienādas. 14. kp vienkāršs pa gareno ieplaku, bet uz 15. kp praktiski tikai pa ceļiem. Skrienam trijatā, viens kaut kur atpalika. Temps mani pilnībā apmierina, tāpēc nav ko līst priekšā, ļauju Kārlim orientēties. Viņš gan mani ievelk purvā uz 16. kp, kurā iemaucos tā, ka visa karte slapja un dubļaina, rokas un kompass netīrs, un pats iegrimis līdz ceļiem. Es būtu izvēlējies skriet apkārt, bet kā nu ir tā ir. Uz 17. kp pāri purvam ņemu savu variantu, diemžēl netrāpu uz bedri, Kārlis uzsauc, lai nāk šurp. Paldies! Uz 18. kp pa purvu atkal dodamies trijatā, trešais kompanjons uz brīdi bija pazudis. 19. kp kalniņš purvā labi saskatāms. Uz 20. kp beidzot kaut kāds reljefs. Man jauda ir, bet kompanjoniem izskatās, ka kalnā vairs nevelk. Punkts viegls - ieplaciņa aiz lielā kalna. Kārli vairs neredzu, nu neko, jāskrien prom. Uz 21. kp apkārt pa taciņu, bet uz dzirdināšanas punktu mazliet pa daudz aizrāvos purvā. Uz ceļa izkapāju otro želeju, izdzeru divas ūdensglāzes, neviena cita man kompānijā nav, jāturpina maratons savā tempiņā atkal vienam. Pa ceļu skrienas labi, arī kūdrainā stiga skrienama, tik purvs pirms 22. kp mazliet smagāks. Uz 23. kp baudu mežu, kurš līdzīgs kā pie Strenčiem, jo orientēšanās te vienkārša. Uz 24. kp virziens, kaut kāds grāvis un iedzīta taka papardēs uz punktu. 

Uz 25. un 26. kp īsie etapi, bet kaut kā smagnēji ņemas tie punkti. Ja pēc pirmās želejas jutu, ka enerģijas deva ir uzņemta, tad pēc otrās želejas nav jūtams pilnīgi nekāds efekts. Bet atslābt nevajag, vēl pavisam maz atlicis līdz finišam. Nav ne jausmas kurā pozīcijā esmu. Droši vien noķert nevienu nevaru, un nevajadzētu pielaist klāt tos pāris konkurentus, no kuriem aizbēgu. 27. kp redzams pa gabalu, arī 28. kp visai veiksmīgi no garenā purviņa, bet uz 29. kp neizdevās noturēt precīzu virzienu purvā. Labi ka tepat divi jaunieši, kas izceļ punktu. Arī uz pēdējo 30. kp ne bez piedzīvojumiem, neatradu uzreiz bebra dambi, pa kuru tikt pāri "ezeram", plus vēl atmiņā palicis brīdinājums par bebru lamatām te. Veiksmīgi tomēr nonāku līdz punktam un varu finišēt orientēšanās maratonā! Piedzīvojums tiešām varens, prieks ka izdevās noturēt savu tempu visā distancē bez vērā ņemamiem kritumiem. Mazliet žēl, ka nekas nesanāca no tā kopējā starta un kaut mazliet paskriet grupā, bet labi ka vismaz distances vidusdaļā sanāca uzskriet kopā ar Kārli. 13. vieta ir ok, varu būt gandarīts par savu veikumu, jo tik garas orientēšanās distances iepriekš esmu skrējis tikai Jukolā. 17 kilometri un mazliet vairāk kā 2 stundas pavadītas mežā. Uzreiz pēc finiša viens alus, mazliet vēlāk viens sidrs, pēc tam Ķegumā kebabs un enerģijas dzēriens, bet joprojām nejūtu, ka būtu atguvies. Tieši tik jaudīgs ir šāds pasākums. Prieks par kluba biedra Armanda sudrabu!


15 septembris 2024

Sietiņiezis (Valmiera)

 

Category: Magnēts 2024 21.kārta (12.09.24)
Map/area: Sietiņiezis (Valmiera)
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
5.3 km 14 kp - 49:48 - 1/14
Citēšu šobrīd labāko Latvijas orientieristu Rūdolfu Zērni – ’’Galu galā, sportiskie rezultāti ir tikai tāda spēle. Galvenais saprast, vai spēles beigās kļūsti par labāku cilvēku.’’ Tāpat kā dzīvē – mācies no kļūdām un kļūsti labāks. Šovakar šajā spēlē es uzvarēju, pat ar vairākām kļūdām!  Cīņa par kopvērtējuma punktiem ir sākusies, veči pat skrien kopā visu distanci, lai dabūtu labākus punktus. Sietiņiezis ir tā iepazīts, ka te vairāk kross nekā orientēšanās, bet tāpat pamanījos sakļūdīties. Iesāku piesardzīgi uz pirmajiem 3 punktiem, jo tas zaļais kartes gals man iepriekš ir sagādājis problēmas. Uz 4. kp jau ieskrējos, bet uz 5. kp garajā etapā liku ārā visas savas zināšanas par šo apvidu. Ieguvu tik labu pārsvaru šajā etapā, ka uz 6. kp varēju pieļaut 2 minūšu kļūdu. Ejot ārā no 5. kp, tā arī nepamanīju to stidziņu. Nonācu līdz taisnajai taciņai un maucu pa to, domādams ka esmu uz stigas. Otrā galā pārliecinoši laidos lejā pa ielu, kur man par lielu izbrīnu, punkta lejā nebija. Apstulbu. Pagāja laiks, kamēr iebraucu kur esmu. Tāda klasiska paralēlā situācija, biju vienu ieloku pa tālu. Uz 7. un 8. kp praktiski kartē neskatoties, jo tur jau nezin cik reizes ir ņemti punkti. Arī uz 9. kp tik jākurina pa taku, pa kuru skriets šurpu turpu. Pirms punkta gan saminstinājos, neizjutu attālumu un pusminūte zaudēta. Viss vairāk kļūdīties nedrīkst! Pēdējos etapos maucu cik iekšā, aplokot degunus un pampakus. Uz 12. un 14. kp no kalna palaidu kartīgi kājas vaļā. Pie 13. kp paldies bijušajam konkurentam Kasparam par bedres izcelšanu! 1000 punkti nopelnīti.


13 septembris 2024

Timsmales Ezers (Jēkabpils)

 

Category: Mežmalu Kauss 2024 (07.09.24)
Map/area: Timsmales Ezers (Jēkabpils)
Organiser: OK Mežmalas
Country: Latvia
Discipline: M40
9.7 km 19 kp - 1:36:54 - 8/12

Šosezon ir mērķis piedalīties visos 22 Latvijas Kausa posmos, tāpēc jābrauc arī uz Mežmalu Kausu kaut kur Jēkabpils pusē. Šodien Valmierā notika pusmaratons, varbūt pat tajā vairāk gribējās piedalīties, bet arī Mežmalās būs pietiekoši gara un izaicinoša distance. Starp citu, šodien būšu vienīgais Burkānciema pārstāvis! Tieši tik mazs tas klubs mums ir. Garās orientēšanās distances man ne pārāk patīk, jo uz beigām gan fiziski, gan mentāli nogurstu no orientēšanās, bet nu darbiņš ir jāpadara. Ja distance ir ap 10 km, tad rezultātos dodu sev pusstundas amplitūdu. Finišā mani var gaidīt pēc pusotras līdz 2 stundām. Rudenī gan forma ir krietni labāka nekā pavasarī, un par vecajām traumām arī nečīkstu, tāpēc tik jābauda distance. Pirmie 2 kontrolpunkti ļoti vienkārši pa taku un stigu. Jau nodomāju, vai startā neesmu paķēris kādu bērnu distances karti. Arī 3. kp salīdzinoši vienkāršs, jāpaceļas tik pa ieloku. Uz 4. kp beidzot sākas orientēšanās, etaps garš, apkārtceļus īsti neredzu, tāpēc jādodas virzienā caur zaļo. Uz elektrolīnijas veiksmīgi trāpu pa stabu, no kura precīzi punktā. 5. un 6. kp reljefa punkti, uz abiem jāturas pa nogāzi. Uz 7. kp galvenais atrast labāko spraugu izcirtumu avenējos, bet uz 8. kp šodienas garākais etaps. Arī vienkāršs, jātiek līdz stigai/kontūrai un tad tik taisnā virzienā līdz punkta kalnam. Uz 9. kp it kā visu nokontrolēju purva malā, bet ceļoties pāri pauguram, kaut kur samisējās, neliela kļūdiņa pirms punkta. Arī uz 10. kp ne visai veiksmīgs izpildījums. No sākuma lieki uzlīdu kalnā, tad nesapratu izcirtumu, jo neredzēju nekādu atšķirību starp dzelteno un zaļo. Beigās devos uz ceļu pa kreisi, uz kuru jau uzreiz vajadzēja mērķēt no 9. kp. Pilnam komplektam paskrēju vēl garām 10. kp, jo tas bija palicis bez luktura, tikai kāts ar SI staciju. Uz 11. kp atsēdēju aiz Māra no Ausekļa. Tālāk gan līdzi netiku, jo viņam ātrums krietni lielāks, bet viņš vairākas reizes kļūdījā, tāpēc vēl pie 14. kp bijām kopā. Uz 12. kp dzenoties pa stigu pakaļ Mārim, pārķēru savu atrašanās vietu, tāpēc pirms punkta izpēros cauri zaļajam. Pie punkta bijām 5 orientieristi no M40 grupas – es, Māris, Normunds, Ģirts un Kristaps. Kristaps nodemonstrēja savas ātruma īpašības un vienkārši aizlidoja uz 13. kp. Centos lidot viņam līdzi, bet tiku tikai līdz izcirtumam pusetapā, tālāk jaorientējas pašam virzienā, jo Māris skrēja savādāku variantu, bet abi alūksnieši palika aiz mums. Uz 14. kp ieraugot priekšā neskaitāmās horizontāles, sabijos tā, ka beidzot izdzēru želeju, bet laikam mazliet pa vēlu, jo jaudas vairs nebija. Maksimāli mēģināju aplocīt kalnu pa kreiso pusi. Bet etaps uz 15. kp mani nogalināja! Ejot ārā no 14. kp, jāuzkāpj vienā nogāzē, etapa vidū jau skrietais izcirtums uz 7. kp, un vēl pirms punkta nopietns kāpums. Te mani panāca viens no brāļiem Vārtukapteiņiem, ar kuru aizskrēju kopā līdz finišam. Etapu uz 16. kp pat neatceros, jo vienkārši sekoju. Uz 17. kp garām aizlidoja Mankus, kura ātrumam nebija nekādu cerību ieķerties astē. Uz 18. un 19. kp pusskriešus cauri zaļajām priedītēm un finišs mazliet pāri pusotrai stundai. Pārliecinoši vēlreiz pierādījās, ka garās distances nav man. Līdz 13. kp smuki skrēju un orientējos, bet distances beigu daļa peldot. Pazūd koncentrēšanās. Bet kopumā jau noskrēju labi savā līmenī bez lieliem pārsteigumiem. Pēc finiša pelde Timsmales ezerā, kebabs Madonas Kebabostā (šovasar jau 3. reizi, garšo) un vēl piecītis Cesvainē.



12 septembris 2024

Upītes (Valmiera)

 

Category: Magnēts 2024 20.kārta (05.09.24)
Map/area: Upītes (Valmiera)
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
6.1 km 15 kp - 55:35 - 3/12
Viens no skaistākajiem mežiem Valmieras pusē! Jauks priežu sils ar pāris izteiktām reljefa formām. Protams, iepriekš jau te skriets, tāpēc zināms cik skrienams apvidus. Kā teica klasiķis Toļiks - lai kāds uzvarētu, kādam ir jāzaudē. Krosā nekad neesmu bijis žiglākais, bet jāpacīnās ir par tiem kopvērtējuma punktiem. Tā jau foršs skrējiens, vien pāris punktu paņēmu visai nesmuki. Uz 2. kp izmetu pārāk lielu loku gar lielo kalnu kreisajā pusē. No 3. kp ļoti neveikli izlīdu ārā uz pļavas. Uz 6. kp nepaņēmu kārtīgi virzienu un gandrīz aizskrēju uz 7. kp. Uz 13. kp zināju ka tas kalns ir milzīgs, mēģinot izvairīties no lielākā kāpuma, uzlīdu pa ātru augšā un pa ātru sāku meklēt punktu. Šādas tādas neprecizitātes un tā tas laiks tiek zaudēts, bet krosā ar Uģi tāpat nevarēju konkurēt.

10 septembris 2024

Pape (Liepāja)

 

Category: Latvijas Čempionāts 2024 stafetē (01.09.24)
Map/area: Pape (Liepāja)
Organiser: OK Saldus
Country: Latvia
Discipline: M120 (2. etaps)
4.5 km 15 kp - 42:20 - 5/13 (6/13)

Ja jau tik tālu atbraukts uz otru Latvijas galu, tad jāuzskrien arī stafete komandā ar Jāni un Armandu. Vakar pēc ekskursijas pa Liepāju, izlēmu ka neskriešu piecīti vakarā, lai būtu svaigāks šodienas skrējienam. Armandam vakar švaki gāja, daudz kļūdījās, tāpēc skries 3. etapu. Jānis vakar uzskrēja treniņkartē, tāpēc apvidu apmēram ir iepazinis un varēs ar svaigu skatījumu doties 1. etapā. Man 2. etaps, jāskrien stabils savs skrējiens. Šodien karti būs vieglāk lasīt, jo mērogs mazāks. Tā arī bija, nu jau varēja skrienot salasīt reljefu, nevis speciāli apstāties, lai tikai saskatītu sīkās detaļas kartē. Jānis iesāka ļoti labi, nodeva stafeti man 4. vietā vien pāris sekundes aiz Ikšķiles pārstāvja, un priekšā abām Saldus komandām. Etapu uz 1. kp iesāku kopā ar Ikšķiles orientieristu. Sekoju viņam un īsti nenolasīju karti, tāpēc pilnīgi lieki pārlīdu pāri kalnam. Vajadzēja skriet pa kreiso pusi apkārt lielajai kāpai. Kaut arī punktā nonācām kopā ar ikšķilnieku, redzēju kā pa leju aizskrien garām Saldus komandas uz saviem farstiem. Uz 2. kp sāku pats orientēties - ieplaka, ceļš, ieplaka, tik jāģeneralizē! Uz 3. 4. un 5. kp kompass un virziens. Orientējos pēc ieplakām, karte lasās perfekti, tik skriešnas ātrums ļoti piesardzīgs. Pie 5. kp esmu kopā ar diviem konkurentiem no Aļņa un Ausekļa. Ok, šī ir stafete, jāskrien kopā un jāskatās ko šie dara, bet nepazaudējot kontaktu ar karti. Uz 6. kp mums visiem sakrīt domu gājiens, bet uz 7. kp sadalmies, iespējams farsts aiz lielā paugura. Kārlis no Ausekļa pazūd, bet ar Viesturu no Aļņa punktā nonākam kopā. Izskatās ka mums ir vienādi farsti. Uz 8. un 9. kp vēl sekoju līdzi kartei, bet ir skaidrs ka mums distances ir vienādas, un arī skriešanas ātrums visai līdzīgs, tāpēc jāturas kopā. Uz 10. un 11. kp jau vispār pietiek tikai ar virzienu uz punktiem, jo nu jau esam vesels bars kopā ar citu grupu orientieristiem. Skatītāju etaps uzmundrinoš, uz brīdi iedod labu enerģiju, bet ar to nepietiek lai tiktu kalnā augšā uz 12. kp. Būtībā jau tā bija tāda pati kļūda kā uz 1. kp, jo to kalnu varēja apskriet lēzenāk pa ceļu. Man tajā brīdī galvenais bija sekot līdzi konkurentam. Tajā pēdējā aplītī kaut arī kartē ieskatījos, tomēr praktiski vienkārši skrēju līdzi Alnim. Armandam stafeti nodevu 6. vietā. Jau pirms starta bija skaidrs ka medaļas sadalīs Briksnis, Ozons un Saldus, savos spēcīgākajos sastāvos. 4. vietā finišēja leiši. Armands ātri tika garām Aļņa orientieristei un aizbēga no Ausekļa, kuri finišēja drīz aiz manis. Tamdēļ viņam stafetes skrējiens vienītī un mums stabila 5. vieta no 13 komandām. Visi trīs noskrējām stabilus skrējienus. Es neko ātrāk nevarētu, bet šiem gan bijušas dažas kļūdiņas. Bet lai cīnītos par augstāku vietu, mums visiem būtu jāskrien ātrāk par 35 minūtēm. Kopumā ļoti pozitīva nedēļas nogale pilsētā kurā piedzimst vējš. Noskrēju vienus no labākajiem skrējieniem šosezon, izskrēju piecīti Liepājā, ekskursija pa pilsētu un saulriets ar Ivetu Baltijas jūras krastā.





06 septembris 2024

Pāļu Kalns (Liepāja)

 

Category: Latvijas Čempionāts 2024 vidējā distance (31.08.24)
Map/area: Pāļu Kalns (Liepāja)
Organiser: OK Saldus
Country: Latvia
Discipline: M40
4.6 km 21 kp - 50:56 - 15/20

Ja kādam šķiet, ka Latvija ir maza, aizbrauciet no Valmieras līdz Liepājas Jūrmalciemam. Tās ir 5 stundas ar kafijas pauzi! Labi ka Iveta pirmo daļu līdz Pārdaugavai brauca (starp citu pirmo reizi rullēja pa Rīgu), man atlika Liepājas šoseja un ’’trepe’’ pa meža ceļu. Sacensību vieta izraudzīta nekurienē, gandrīz pie Lietuvas robežas, bet pēc apraksta jābūt ekskluzīvam apvidum priekš Latvijas Čempionāta vidējās distances. Pēc garā brauciena, ieradāmies 30 minūtes pirms mana starta. Kājas stīvas no tik ilgas sēdēšanas. Ja citreiz ir nepatīkami, ka mašīna jāatstāj tālu no sacensību centra, tad šoreiz tas bija kā bonuss. Varēju kārtīgi iesildīties! Jāskrien 1 kilometrs līdz sacensību centram un pēc tam 1.6 km līdz startam, tā ka uz starta līnijas stājos silts. Izskriešana ārpus kartes Siguldas Kausā iedeva labu mācību, tāpēc Latvijas čempim biju pilnībā koncentrējies, un visu laiku pie sevis atkārtoju – lasi karti, lasi karti, un piefiksē detaļas apvidū, kaut vai apstājoties, bet lai visu laiku ir kontakts ar karti. Startā uz K punktu uzreiz uzdzen augšā pamatīgā sienā un etaps uz 1. kp piesātināts ar brūnajām horizontālēm. Izlemju doties pa labo pusi, pa lielās kāpas nogāzi. Skrienot pa ceļu uz 2. kp, un redzot cik lielas ir reljefa formas, ir skaidrs ka te jāorientējas pēc lielajām kāpām un dziļajām ieplakām, sīkumus var piekasīt pēc tam. Tā arī daru, uz 2. kp dodos caur lielo ieloku, lai pēc tam nolasītu mazo pauguriņu un ielociņu. Uz 3. un 4. kp virziens, piefiksējot katru mikro ieplaciņu. Uz 5. 6. un 7. kp atkal orientējos pēc lielā reljefa, ik pa laikam apstājoties, lai precīzi zinu kur esmu. Uz 8. kp jāliek kompass un jātēmē uz lielo kāpu pirms punkta. Uz 9. kp caur ieplaciņām, tāpat arī uz 10. kp piefiksējot citus punktus blakusieplakās. Uz 11. kp nākas izpalīdzēt vienam pazudušajam, jo šim kontakts ar karti zudis. Tālāk līdz 15. kp seko etapi, kur atkal var izmantot lielās reljefa formas. Kāpas tiešām iespaidīgas, lielākajās nemaz nav jauda uzskriet augšā. Jāpiebilst ka visu distanci skrienu pilnīgi viens, kas no vienas puses ir labi, jo varu pilnībā koncentrēties savam skrējienam. Un tas liecina, ka ir labs tehniskais izpildījums tik sarežģītā apvidū, ja neviens konkurents nav mani panācis. Skrienu lēnām un varbūt pat pārāk uzmanīgi, kā Armands teica, ar norautu stāvbremzi. Bet labāk ir biežāk apstāties, nekā aizpeldēt mikroreljefā. Etapā uz 16. kp beidzot sāk parādīties arī citi orientieristi, kas skrien tajā pašā virzienā kurā es. No taciņas precīzi punktā, bet uz 17. un 18. kp pavelkos līdzi pa priekšu skrienošajiem, jo tie samērā vienkārši un īsi etapi. Orientēšanās bijusi intensīva, kontrolpunktu daudz, tāpēc distances beigās smadzenes nogurušas un kājas sāk neklausīt. Uz 19. un 20. kp, kaut arī zinu kur skrienu un kur jabūt punktam, tāpat aizvelku pa kreisi uz abiem punktiem. Uz pēdējo 21. kp un finišu jāizskrienas no sirds, tā ka pat grūti nobremzēt finišā. Šis noteikti bija viens no maniem labākajiem tehniskajiem izpildījumiem šosezon. Noskrēju praktiski bez kļūdām, vien pašās beigās mazliet pazuda koncentrēšanās, kur pazaudēju sekundes un pāris vietas rezultātos. Bet par savu 15. vietu esmu ļoti apmierināts, un ja būtu 2 minūtes ātrāk noskrējis, varēju pat ieņemt 10. vietu. Bet kā būtu ja būtu, to nezinam, jo skrienot ātrāk iespējams ka kļūdītos uz kādu punktu. Zaudēt tikai 10 minūtes uzvarētājam tik izaicinošā apvidū ir ok. Ir gandarījums par savu sniegumu Latvijas Čempionātā, tāpēc ar prieku var doties ekskursijā uz Liepāju un Baltijas jūru.




03 septembris 2024

Lejas Ozoli (Liepa)

 

Category: Magnēts 2024 19.kārta (29.08.24)
Map/area: Lejas Ozoli (Liepa)
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
6.0 km 16 kp - 54:38 - 2/12
Strādājot loģistikā, mēneša beigas mazliet darbīgākas, kad jānokomplektē un jānoformē mazliet vairāk kravas. Tāpēc darba diena ieilgst līdz pat pulkstens sešiem un uz mežu var aizlaist vēlu vakarā. Šovakar Magnētā startēju, kad daudzi jau posās mājās vai jau tuvojās finišam. Kaut arī mežā jau sāka krēslot, bija ļoti patīkams skrējiens vienatnē. Viss mežs tev vienam un saulriets pie Gaujas, atlika tik izbaudīt. Tā kā vēl ir šance aizķerties kopvērtējuma trīniekā, tad distancei koncentrējos nopietni. Kļūdu praktiski nebija, tikai pāris neprecīzi virzieni un šur tur ieberzos zaļajos. Uz 2. kp kritalās zaudēju laiku, pie 5. kp uzreiz neizpratu punkta rajonu, kā arī uz 15. kp mežs tā tīrīts, ka grūti atšķirt, kur izcirtums kur mežs. Mazliet biedēja etaps krēslā uz 12. kp, bet kompass un lielais ieloks pirms punkta ļāva veikt šo etapu perfekti. Rezultātam jabūt labam, un vēl tas ka Andris pierunājis Tomu skriet A grupu, nevis mūs pazemot B grupā, ļāva nopelnīt labus punktus. Vienam sāncensim gan piekāpos, bet par to prieks, cerams kaimiņam no blakus ielas atgriežas pavasara forma. Izskatās ka tieši ar Raivi cīnīsimies par 3. vietu kopvērtējumā.