05 maijs 2012

Lielmežs (Jaunpiebalga)

Category: OK Arona Kauss 2012 1. diena
Map/area: Lielmežs (Jaunpiebalga)
Organiser: OK Arona
Country: Latvia
Discipline: M21B
Un atkal var teikt ka piedalījos sacensībās, kurās iepriekš nebiju plānojis piedalīties. Tā kā Anglijā šajā nedēļas nogalē bija papildus brīvdiena (bank holiday) pirmdien, tad izmantoju iespēju aizlidot uz Latviju. Vispirms jau ar mērķi ierasties vienā uzņēmumā uz darba interviju, kā sacīt jāsaka apostīt gaisu, lai saprastu ap ko lietas grozās, kādas ir iespējas un kāds atalgojums (agri vai vēlu jau tomēr būs jāatgriežas dzimtenē). Kā arī pirmoreiz izmēģināju samērā lētu ceļojumu uz Latviju, vienīgi ļoti garu un nogurdinošu: Leeds - Manchester - Tallinn - Rīga! Ja jau reiz biju Latvijā, tad protams ieskatījos ko piedāvā Latvijas orientēšanās kalendārs. OK Arona Kauss tikai ~40 km no Smiltenes, lieliski, varēs atkal uzskriet pa Latvijas mežiem. Sestdienas rītā dzinu melno audi ārā no garāžas un laidu prom uz Jaunpiebalgu. Pieteicos protams M21B grupā, jo neko ilgāku par ~50 minūšu skrējienu neesmu gatavs veikt, bet... ieraugot distanču parametrus... smieties vai raudāt :) 1. dienā vidējā distance 3.1 km un 2. dienā ''garā'' 4.6 km!!! khmmm, njā nezinu ko lai īsti saka :))) Vai nu apvidus būs mežonīgs, kurā nevarēs pārvietoties ātrāk par 10 min/km, vai nu distanču plānotājs ir pamatīgi apdalījis B grupu. Tas ka B grupas veči vairāk dzer alu nekā skrien, nenozīmē ka mēs nevaram noskriet 5-7 km distances. Vienmēr esmu uzskatījis ka 21E ir priekš tiem kas trenējas, 21A priekš tiem kas kādreiz ir trenējušies, bet 21B grupai sacensības ir kā fiziska atpūta svaigā gaisā (just for fun). Labi ka uz tiem 3.1 km ir tik daudz (15) kontrolpunkti, kas nozīmē ka orientēties jau sanāks un cerams ka distancē sanāks pavadīt mazliet ilgāk kā 20 minūtes :) kaut gan ''vidējā distance'' asociējas ar 35-45 minūšu skrējienu. Līdz starta vietai aizsoļoju mierīgā solīti, godīgi piespraudu numuru,
startā tāda normāla burzmiņa, kā jau ierasts Latvijas mačos daudz sīko, kas priecē, jo o-sportam būs nākotne, daudzi arī diezgan aktīvi iesildās, tā kā līdz manai starta minūtei ir aptuveni 7 minūtes, tad es ar izskrienu mazu līkumiņu un mazliet izstaipos, kaut gan pēdējā laikā vairs īpaši neiespringstu iesildīties pirms starta, iesildos uz pirmajiem kontrolpunktiem :) Starta brīdis ir klāt, paķeru karti, līdz K punktam mazs gabaliņš jāpaskrien, bet tad pa 90 grādiem jāgriež nost no takas uz 1. kp. Skrienu it kā pareizā virzienā, bet jūtu ka baigā nedrošība ir iekšā, jo mežs un karte šķiet tik neierasta, pēc Anglijas vienkāršajām kartēm, kurās praktiski nav jāorientējas (ieskaties tik kartē un skrien). Mazliet paveicās ka 1. kp jau ieraudzīju no attāluma. Uz 2. kp uzlieku virzienu un ir doma skriet tik virzienā, bet tad ieraugu ka ar nelielu līkumu pa ceļu daudz veiksmīgāk var nonākt punktā. Uz 3. kp tik virzienā, un tieši šeit sapratu, ka reāli esmu pazaudējis kartes lasīšanas tehniku skrējienā. Skrienot Anglijas kartēs, kuras lielākais vairums ir ļoti primitīvas (ar dažiem izņēmumiem) un atklāti sakot arī apvidus bieži vien ir ritīgs ''sūds'' nevis kārtīgs mežs, tāpēc pats jūtu ka o-tehnikas līmenis ir jūtami krities, nemāku vairs ātri lasīt karti tieši skrienot. Uz 3. kp trāpīju tikai ar kompasa palīdzību. Uz 4. 5. un 6. kp tieši tā pati problēma, it kā skrienu normālā tempā, bet vairākas reizes etapa vidū apstājos, jo vienkārši nevaru uztvert vajadzīgo informāciju no kartes (beidzot pa ilgiem laikiem atkal manās rokās ir ĪSTA orientēšanās karte). Tā praktiski visu atlikušo distanci taustījos, mēģinot uzķert vienotu skriešanas un kartes lasīšanas ritmu. Uz 7. kp neuzķēru :) noskrienot gar izcirtumu, nenofiksēju precīzu atrašanās vietu kartē un aizgāju paralēlā situācijā gar blakus esošo pauguru, tur kur vajadzēja būt punktam un ielokam, tur nekā nebija, tāpēc intuitīvi sāku skriet pa labi, līdz priekšā ieraudzīju upīti un sapratu ka punkts ir atpakaļ pa kreisi. Ja sākumā būtu paskatījies pa kreisi, iespējams punktu būtu ieraudzījis un nebūtu šī liekā 1 minūtes cilpa veikta. Uz 8. kp pēc šādas kļūdas vajadzēja savākties, tāpēc etapu veicu pārlieku lēni un prātīgi, uz 9. kp gan varēja kārtīgi ieskrieties un kā labs orientieris bija izcirtums kreisajā pusē, tāpēc punktu paņēmu bez problēmām. Bet uz 10. kp pēc pilnas programmas izpaudās mana neprasmīgā kartes lasīšanas tehnika. Tā vietā, lai ieraudzītu izdevīgo apkārtvariantu ap kalnu pa kreiso pusi, es kā auns uzliku virzienu un pa līniju cēlos pāri kalnam, un tikai augšā sapratu, ka šādā kāpienā laiks tika pazaudēts ļoti daudz (40-50 sek.). Uz 11. kp gan vispareizāk bija tikai pa līniju, kā arī darīju, un pašās beigās punktu var teikt izcēla fotogrāfe, kurai liels paldies par bildēm un to ka stāvēja pie pareizās bedres :)
Uz 12. kp neveiksmīgi ieskrēju mazajās eglītēs un pazaudēju pārdesmit sekundes, būtu labāk skrējis pilnībā pa ceļu, bet pie punkta šķiet beidzot panācu divus B grupas konkurentus, tāpēc uz 13. kp vairāk skrēju līdzi nekā orientējos. Uz 14. kp gan pārņēmu vadību un droši pa eglītēm lauzos cauri uz punktu (šis etaps izrādījās ļoti izšķirošs rezultātos, man 1. laiks, bet pāris konkurenti te sakļūdījās). Uz pēdējo 15. kp pamatīgs mauciens tik pa ceļu, palaidu garām Zaļo, kurš bija sekojis man uz 14. kp, tagad es sekoju viņam un skrējām vienā solī. Kaut arī iesvīst tā kārtīgi nesanāca pēc tik īsas distances, besis tomēr šājā pēdējā etapā un finišā bija uzsists. Rezultāts 27:21 ir visai iepriecinošs pie šāda tehniski nepārliecinoša skrējiena, bet pats lielākais pārsteigums bija, kad izdzirdēju ka Gunārs mikrofonā paziņoja ka man 1. vieta starp 10 dalībniekiem, pārsteigums tāpēc ka kļūdās savācu mazliet vairāk par 2 minūtēm, bet izrādās ka pārējie arī bija šur tur sakļūdījušies. 2. vietu apsteidzu par 36 sekundēm, bet 3. vietu par 38 sekundēm, tātad rītdien šim pasākumam būs jāpieiet visai sportiski, jo ja jau esmu iesaistījies cīņā par uzvaru, tad mazliet sportiskais azarts jau vēl iekšā ir. Forši, veselīga atpūta ar iespēju vēl saņemt par to balvu, kaut gan lielākā balva jau ir tas pats process, ko sauc par ORIENTĒŠANĀS SPORTU.

Nav komentāru: