25 augusts 2014

Orientēšanās sporta nodarbības bērniem.

Neliela domubiedru grupa esam izveidojuši Burtonas latviešu komunikācijas centru, kurš ir vairāk pozicionēts uz latviešu bērniem un jauniešiem Anglijā, lai saglabātu latviskumu un latviešu valodu ģimenēs, kā arī rīkotu dažādus pasākumus latviešiem Anglijā. Mani šajā projektā pieaicināja kā orientēšanās pulciņa vadītāju, no kura tad arī neatteicos, jo ja bērniem būs interese, tad kāpēc gan neapmācīt jauniešus šajā interesantajā sporta veidā. Kas to būtu domājis, nesasniedzot M35 grupu, praktiski esmu beidzis aktīvās orientierista gaitas, un sācis mācīt jauniešiem orientēšanās sporta pamatus. Pašam jau šķita, ka līdz sirmam vecumam būšu aktīvs orientierists, bet traumas tomēr pārvilka treknu svītru visām iecerēm. Šad tad jau protams uzskriešu arī pats kādās orientēšanās sacensībās, tīri prieka pēc. Tagad sacensībās vairāk būšu manāms ar bariņu jauniešu, kuriem centīšos iemācīt visus orientēšanās noslēpumus, kā pēc iespējas ātrāk izskriet distanci.
kas? kur? kā?
9. augustā notika pirmā manis vadītā orientēšanās nodarbība bērniem. Protams, ka pirmajā reizē neņēmām uzreiz rokās karti un kompasu, un neskrējām mežā iekšā. Mazliet pastāstīju par orientēšanās sportu, parādīju kartes, kontrolpunktus un bildes, lai bērniem rastos priekšstats par o-sportu. Pirmajā reizē biju izplānojis nelielu orientēšanās distanci parkā, kura bija jāskrien uz atmiņu bez kartes. Noteikumi vienkārši - pie katra kontrolpunkta ir attēls un uzraksts par to kur atrodas nākamais kontrolpunkts. Tad nu no viena kontrolpunkta jāsaskata nākamais, jāatzīmējas un jāiegaumē kur būs nākošais.
no 3 - 14 gadiem
Distance šāda - startā rakstīts, ka 1. kp būs pie sētas stūra, ieraugam kontrolpunktu pie sētas un skrienam uz to. Atzīmējamies un izlasām, ka 2. kp pie koka, ieraugam un skrienam uz to, un tā tālāk. Kopumā parkā biju izvietojis 9 kontrolpunktus, kuri atradās pie sētas, pieminekļa, koka, regbija vārtiem, parka soliņa, rotaļu suņa un mašīnas, krūmu pudura un futbola bumbas. Bērniem patika un visi ar šo distanci tika galā veiksmīgi. Gan 14 gadīgais Edvīns, gan 9 gadīgā Kristiāna ar 3 gadīgo māsu Alisi. Gan arī Linards kopā ar tēti, un Evelīna kopā ar mammu. Kā arī Valters, Markuss un Marta, kuri distanci pieveica pašu spēkiem. Bērniem interese ir, tāpēc jau nākamajā nodarbībā mācīsimies īstā orientēšanās distancē ar karti.
finišs
jaunie orientieristi
orientēšanās treniņu karte
24. augustā aizvadījām otro nodarbību, kurā tā pa īstam iepazināmies ar orientēšanās sportu. Tā kā mūsu pilsētā nav nevienas orientēšanās kartes, tad uz treniņiem nāksies braukt uz tuvējām pilsētiņām, kuru parkos un mežos ir gan izvietoti patstāvīgie kontrolpunkti, gan ļoti labas kartes iesācējiem un bērniem. Šorīt mūsu latviešu biedrības šoferītis mūs aizveda uz Rosliston Forestry centra parku (mežu), kurā pats pirms 2 gadiem piedalījos orientēšanās sacensībās (pirmajās pēc pārvākšanās uz Burtonu). Parks perfekti piemērots priekš jauniešu apmācīšanas orientēšanās sportam. Šoreiz nodarbībā piedalījās seši bērni - Edvīns, Lauris, Daniels, Kristiāna, Markuss un Maksims, kuru gan nācās mācīt angļu valodā, jo puika latviešu valodā vairs nerunā. Vispirms iepazināmies ar kartē attēlotajiem objektiem un krāsām. Tagad zinām kādi kartē izskatās ceļi, lielie koki, sētas un mājas. Iemācījāmies kādā krāsā ir pļavas, labi skrienams un slikti skrienams mežs, kādā krāsā ir ezeri un upes. Reljefa horizontāles mācīšu tikai pēc pirmajām sacensībām. Iepazināmies ar kompasu un kā to lietot. Jāsaka gan, ka bērniem ļoti grūti izprast, kāpēc jāgriež kartes augšdaļa ziemeļu bultiņas virzienā, nevis pats kompass. Bet gan jau ar laiku iegaumēsim, un sākumā šādās vienkāršās kartēs kompass pat nav nepieciešams.
3. kp atrasts!
Gandrīz pat nepaspēju visu izstāstīt, kad bērni jau rāvās uz 1. kp. Būs man jāuztur sevi labā fiziskā formā, lai viņiem tiktu līdzi :) 1. kp mums problēmas nesagādāja, bet uz 2. kp jau sākās piedzīvojumi - katrs gribēja skriet uz savu pusi. Nācās vēlreiz stāstīt cik nepieciešams ir kompass, lai zinātu kādā virzienā ir nākamais punkts. Prieks ka visiem ļoti patīk skriet! Lielākie puiši, protams, ka aizskrēja pa priekšu, bieži vien paskrienot punktiem garām, bet ar mazākajiem bērniem mēs kārtīgi izsekojām līdzi kartei un to kurā virzienā katra taciņa aiziet. Šoreiz vairāk skrējām pa taciņām un šur tur nogriezām ''pa taisno'' pa pļavu, bet tā kā bērni paši pat uzprasījās, ka gribot arī skriet pa ''džungļiem'' (mežu), tad vienu etapiņu izgājām arī caur mežu. Pirmajā reizē uzsvaru liku uz virzieniem pa taciņām, bet nākamreiz noteikti vairāk dosimies iekšā apvidū, jo varēja redzēt ka bērniem tas patika.
kurš būs ātrākais uz 6. kp
Ja no sākuma pats šaubījos, vai bērniem patiks orientēšanās, tad tagad jāatzīst ka interese ir ļoti liela un noteikti turpmāk būs jāizbrīvē brīvais laiks vismaz pāris reizes mēnesī, lai ar bērniem dotos orientēšanās distancēs, gan treniņos, gan sacensībās. Kopumā šodien apmeklējām 11 kontrolpunktus un beigās vēl uzspēlējām futbolu. Divas stundas pagāja nemanot, kad bija jāsāk posties uz mājām un jāsarunā nākamā tikšanās. Bērni bija sajūsmā! Pēc nedēļas dosimies vienkāršā pārgājienā uz mežu kalnā, lai bērni iepazītos ar dažādiem apvidiem. Bet septembrī plānā ir apmeklēt pirmās orientēšanās sacensības, kuras rīkos mans DVO o-klubs, kā arī piedalīties Junior parkrun skrējienos.
Izrādās ja pats vairs īsti nevaru piedalīties orientēšanās sacensībās, tad orientēšanās sporta gandarījumu varu iegūt arī apmācot jaunos orientieristus. Interesanti ir redzēt ar kādu aizrautību jaunieši apgūst orientēšanos, un reizē arī atcerēties kā pats bērnībā uzsāku savas orientierista gaitas.
visi kontrolpunkti atrasti
futbola spēle


Nav komentāru: