27 decembris 2014

Spring Cottage (Burton on Trent)

Category: LEI Winter League 2014/2015
Map/area: Spring Cottage (Burton on Trent)
Organiser: LEI
Country: England
Discipline: Long (night)
Šīs nakts orientēšanās sacensības kalendārā biju atzīmējis kā pēdējās 2014. gadā, bet vēl pāris stundas pirms starta šaubījos vai braukt vispār piedalīties. Kāpēc šaubījos? Tāpēc ka vakar vakarā pēkšņi uznākusī ziema Anglijā ar sniegu un apledojušajiem ceļiem, nepadarīja šo pasākumu pievilcīgu. Ja no rīta bez problēmām nokļuvu Conkers parkrun skrējienā un izskrējos pa sniegu, tad vakarā, kad sals pieņēmās spēkā, vēlme skriet bija pavisam maza. Pa dienu ar Ivetu un mammu aizbraucām ar vilcienu uz Nottingham ekskursijā, un tikai vakarā pēc pulksten sešiem atgriežoties mājās, izlēmu ka tomēr aizbraukšu piedalīties kārtējā LEI ziemas līgas posmā. Braukšana ar vasaras riepām šādos apstākļos nav pati patīkamākā, bet nu labi ka pietiekami bieži kaisa ceļus, tā ka samērā droši varēju nokļūt līdz sacensībām. Šajā kartē jau biju skrējis nakts-o sacensībās pirms 2 gadiem, kad aizvadīju vienas no aizraujošākajām nakts-o sacensībām. Zināju kāds ir apvidus - diezgan prasīgs no orientēšanās viedokļa naktī, kā arī daudzviet pēc lietus ļoti slapjš, tikpat kā purvs. Tas viss kopā ar sniegu un aukstumu mazliet atbaidīja veikt garāko distanci, un biju pat jau izlēmis ka skriešu vidējo distanci, bet tā kā garākā distance bija vien 5 kilometrus gara (īsa), tad startēju vien garākajā. Neatceros kad pēdējo reizi biju tik biezi saģērbies lai dotos distancē, jo gaisa temperatūra noteikti bija mīnusos. Galvā cepure, rokās cimdi, kājās divi pāri zeķu un mugurā virs termokrekla vēl skriešanas jaka. Pirms starta nedaudz iesildījos, bet tam gan maza nozīme šādā aukstumā, skriešu vienkārši cik nu ķermenis ļaus kustēties salā. Pirmie divi etapi vienkārši uz punktiem pa takām, diemžēl uz 1. kp jau 30 sek. kļūda, jo vienkārši tumsā paskrēju punktam garām. Uz 2. kp taka vienā ūdenī un kājas jau slapjas, kas sola visai diskomfortablu skrējienu pa sniegu. Arī uz 3. kp etaps it kā vienkāršs, bet pirms punkta sanāca diezgan pamatīgi ''peldēt'' pa apvidu, labi ka piefiksēju atklāto purvu kreisajā pusē, un punktu kaut kā tomēr sataustīju. Uz 4. kp īss bet piņķerīgs etaps, vispirms jātiek cauri zaļajam un tad vēl kaut kādi mikro pauguri. Pats biju pārsteigts ka tik precīzi trāpīju uz punktu. Uz 5. kp pats etaps bez problēmām, bet punkta rajonā pazudu. Tipiska nakts-o kļūda, kad nevarēju nekur tā īsti piesieties, un pusotra minūte pazaudēta. Nākamie trīs etapi aiziet pa apvidu, kurš arī dienā ir izaicinošs, jo jātrāpa precīzi uz pareizo krūmu puduru pilnīgi līdzenā apvidū.
virziens
Šī arī ir tā purvainā distances daļa, kur viss mežs ir ūdenī. Pārskrienot pāri nelielajai pļaviņai uz 6. kp, kājas tika cauri slapjas, jo zem sniega nu nekādi nevarēju paredzēt ka būs tādi ūdeņi. Uz 6. kp dodos no pēdējās piesaistes dzelteno taku krustojuma, un ir precīzi. Uz 7. kp virziens pēc kompasa, bet mazliet virzoties pa labi, lai drošības pēc piesietos pie dzeltenās takas līkuma. Sanāk lēnu bet veiksmīgi. Uz 8. kp tikai pēc kompasa, un arī šajā punktā trāpu precīzi. Ļoti patika šie trīs etapi, kad varēja pārbaudīt virziena noturību naktī. Pie 6. kp man uzradās sekotāja Tanya, kura turējās man līdzi līdz pat finišam. Viņai mans nesteidzīgais temps šķita pieņemams, jeb arī pati negribēja riskēt doties uz kādu no punktiem pa priekšu. 9. kp vienkāršs ceļa malā, bet 10. kp gan mazliet sagādāja problēmas. Etaps cauri zaļajam, bet precīzi piefiksēju kur iznākam, lēciens pāri ūdens grāvim un taisnā virzienā uz punktu. Pie punkta diemžēl nesakrīt kontrolpunkta numuri, esmu aizrāvis pie cita punkta starp mikro pauguriem. Mazliet vairāk kā 1 minūtes loks un nonāku līdz savam punktam pie bedres. Uz 11. kp plāns bija skriet gar ūdens grāvi, bet taisno virzienu izjauca pārplūdušais ieloks. Punkta mikro ieplakas kalna augšā uzgāju precīzi. Uz 12. kp galvenais orientieris dzelzceļa tunelis zem zemes, bet uz 13. kp jau biju ieplānojis iepriekš, ka došos caur 4. kp. Diemžēl šis punkts sagādāja vislielākās problēmas, te tika zaudētas 2 minūtes, jo krūmājos un sniegā nespēju trāpīt uz klajumiņu. Arī man sekojošā dāma nepalīdzēja ātrāk atrast punktu, tāpēc sanāca izmest visai lielu loku aiz punkta. Uz 14. kp pa takām, bet uz 15. kp pa sniegoto pļavu rāpus :) Kartē nav iezīmētas vairākas sētas pļavā, kuras bija zirgu aploki, un izskatījās ka tās ir elektriskās sētas, ko gan neriskēju pārbaudīt, tāpēc vairākas reizes nācās mesties rāpus, lai izlīstu pa apakšu cauri. Tumsā zirgi izskatās visai biedējoši!
kļūda uz 13. kp un ''peldošie'' 3. un 16.
Etaps uz 16. kp atkal cauri ''peldošajam'' apvidum, kur jau mocījos uz 3. kp. Arī tagad ne bez problēmām un dažādām virziena maiņām, bet punktā tomēr nonācu bez izteiktiem laika zaudējumiem. 17. kp pavisam vienkāršs takas malā, un arī 18. kp salīdzinoši viegls, no sētas stūra krūmos iekšā. Pēdējā kontrolpunktā atzīmējos pirms četriem orientieristiem, bet finišā nonācu tikai kā trešais no šī bariņa. Karti vairs īsti nelasīju un pirms paša finiša aizskrēju pa taku otrpus zaļajam žogam, tā pazaudējot aptuveni 20 sekundes. Pat Tanya finišēja pirms manis, kura visu distanci no 6. kp skrēja aiz manis :) Kājas finišā bija pilnīgi atsalušas, un labās kājas pēdā bija pamatīgi savilkts nervs, tāpēc sākot no 13. kp vairs nemaz tā kārtīgi nevarēju paskriet. Finišēju ar rezultātu 1:06:27 un nelielajā konkurencē ierindojos 2. vietā no 12 dalībniekiem, uzvarētājam zaudējot diezgan daudz. Kaut arī nosalis biju pamatīgi un arī skriet ātrākā tempā nevarēju piespiest sevi, tomēr pieveiktā distance sagādāja gandarījumu. Varu teikt, ka šī bija viena no pēdējā laika interesantākajām distancēm, jo orientēties sanāca daudz un karti bija jālasa uzmanīgi. Priecē ka tumsā izdodas arvien labāk noturēt virzienu un patika tā pārliecība, ar kādu devos uz daudziem punktiem, ar nojautu ka precīzi trāpīšu uz punktu.
Jāpiemin viens ļoti zīmīgs fakts! Šīs bija manas pēdējās sacensības kā M21 pārstāvim, jo nākamgad jau skaitīšos veterāns. Tā dīvaini ir turēt rokās nākamā gada biedra karti, kurā rakstīta M35 grupa, jo kopš 2000. gada (15 gadus) aiz mana uzvārda bija M21 grupa. Gan jau ka kādās sacensībās vēl atgriezīšos M21B grupā, jo ir zināms cik garas distances mēdz būt jaunajiem M35 veterāniem :) bet tagad būs iespēja variēt ar plašāku distanču un grupu izvēli - M21E, M21A(L), M21B(S), M21C, M35A(L), M35B(S), kā arī Open100, centīšos gan vairāk startēt paredzētajā M35 grupā. Tādu īstu plānu gan nākamajam gadam nav, bet dalība Anglija Nakts Čempionātā M35S grupā ir jau pieteikta.

Nav komentāru: