26 jūlijs 2024

Ninieris (Cēsis)

 

Category: Meridiāns 2024 16.kārta (16.07.24)
Map/area: Ninieris (Cēsis)
Organiser: OK Meridiāns
Country: Latvia
Discipline: V40
6.0 km 15 kp - 1:06:44 - 2/9
Uz Ninieri vienmēr ir vērts aizbraukt, jo tur ir kolosāla pievienotā vērtība - pēc finiša pelde ezerā. Šoreiz interesēja redzēt arī vētras postījumus kartes apakšējā stūrī, kur kādu laiku droši vien neviens neskries. Priedes nolauztas kā zīmuļi, vētra kā ar trimmeri izpļāvusi mežā platu līniju. Niniera mežā skriets vairākkārt, bet šķiet pašā vasaras vidū nebija sanācis te būtu. Nebiju gaidījis, ka šis mežs vasarā tik zaļš, daudzviet vienkārši neskrienams. Kaut gan agrāk 90tajos gados šis šķita viens no foršākajiem mežiem Cēsu pusē. Ja uz 1. kp vēl ok, tad jau uz 2. kp pilnīgi džungļi. Bet orientēties interesanti, jo reljefs daudzveidīgs, un smuko mežu ar varēja izskriet 8. un 12. kp rajonā. Tādu īstu kļūdu nebija, ja nu vienīgi uz 9. kp tā aplocīju kalnu, ka vienā brīdī pazuda kontakts ar karti. Bet vismaz salīdzinoši vieglāk bija paņemt punktu, kurš bija ļoti neizteiktā vietā. Karstumā mazliet pietrūkst jaudas, bija iespēja novinnēt šo kārtu.


25 jūlijs 2024

Smiltenes Triatlons

 

Valmieras sporta klubā Burkānciems ir vairāki individuāli spēcīgi skrējēji, orientieristi, slēpotāji un triatlonisti, bet tas īstais spēks, emocijas un gandarījums ir startējot kopā kā komandai. Stirnu Buka skrējēju komandai un Jukolas orientēšanās stafešu komandai šogad pievienojās vēl viena Burkānciema komanda - stafetes komanda Smiltenes Triatlonā. Komandā peldēšanas posmā Roberts Pūgulis (pieredzējis riteņbraucējs un triatlonists), riteņbraukšanas posmā Andis Ozols (orientierists un sporta entuziasts) un skriešanas posmā Gints Trēziņš (sporta meistars un treneris). Startējām kopā ar vairāk kā 90 triatlonistiem Latvijas Čempionāta sprinta distancē (750m+20km+5km). Peldēšanas posmā Robertam ūdeni sakūla labi, gandrīz 100 triatlonisti vienlaicīgi metoties Tepera ezera ūdeņos. Mazliet vairāk par 15 minūtēm peldēts, un Roberts nodod stafeti Andim. Riteņbraukšanas posms visai grūts, jo jāveic 4 apļi ar 8 U-veida pagriezieniem un ik pa laikam labu pretvēju, kas ļoti sit no ritma laukā. Andim neizdodas iesēsties nevienam astē, tāpēc jāstrādā pašam. 38 minūtēs 20 kilometri nobraukti, tālāk stafete tiek nodota Gintam. Arī skriešanas trase nav no vieglākajām, jo Vecais parks Smiltenē ir ļoti kalnains. Gintam izdodas trasē apsteigt vismaz 10 triatlonistus, un pēc 22 minūtēm finišēt piecītī. Kopējā ieskaitē ar rezultātu 1:18:06 finišējām 63.vietā, bet stafešu komandu vērtējumā mums 2.vieta! Gandarījums par šīm sacensībām tikpat milzīgs, kā balvā saņemtais kliņģeris.



23 jūlijs 2024

Mazsalaca

 

Category: Mazsalacas Skaņākalna Rogainings (13.07.24)
Map/area: Mazsalaca
Organiser: XEVENTS
Country: Latvia
Discipline: MTB
52.1 km 33 kp - 3:00:23 (147 punkti) - 13/54

Pēc MTBO sacensībām Smiltenē, bija pārliecība ka orientēties ar riteni diezgan labi sanāk. Tāpēc uz Mazsalacu devos ar mērķi pacīnīties par Top6. Diemžēl krietni vēl jāmācas plānot rogaininga distance. Pirmais plāns bija sekot kādam no velo rogaininga speciālistiem (Mārtiņiem, Raitim vai Valdim), bet redzot cik šoreiz vieglās vietās kontrolpunkti, vajadzētu arī savu plānojumu. Šķita ka punktu vietas vairāk saplānotas riteņbraucējiem nevis skrējējiem, jo daudz kur praktiski var piebraukt klāt pie punkta. Distances galveno plānojumu nošpikoju no Raivja, bet jūtot ka būs pa īsu, pieķēru arī viduspunktus klāt (54, 42, 43). Pēc plāna pie 62. kp jābūt pusdistancei, ja būšu tur ātrāk par pusotru stundu, tad jāņem tie 3 punkti. Distances beigās atkal jāimprovizē, ja jutīs ka laiks pietiek vēl paķert kādu punktu. Sākām ar 27. kp, no vidusskolas lejā uz gājēju tiltiņu pār Salacu un tad uz Skaņkalnes estrādi. Lielākais vairums sāk ar šo punktu, tas priecē, jo būs ar ko braukt kopā. Tālāk ātri 26. kp, un uz ceļa sadalamies, vieni uz 36. kp (manā plānojumā tāds nav), citi uz 40. kp. Pirms 40. kp eleganta sūdu bedre! Uz 37. kp pa ceļu kurinu, izvirzos baram priekšā, jo esmu jūtami ātrāks, bet tālumā esošos būs grūti panākt. 37. un 38. kp paņemu labi, sekoju līdzi tomēr noķertajai grupiņai, bet vienā brīdī saprotu, ka šie nebrauks uz 47. kp, jo pa ceļu dodas uz 50. kp. Ko darīt? Esmu uzsācis braukt viņiem līdzi, bet tas 47. kp izskatās tik viegls, ka būtu stulbi nepaņemt. Griežos atpakaļ. Pretim brauc Valdis, viņš arī neņems 47. kp, bļāviens ko lai dara, jo viens no plāniem bija sekot Valdim. Vēlreiz apgriežos uz ceļa. Bet kāda jēga sekot, ja redzu ka Valdis ir lēnāks par mani. Ok, braukšu pats! Vēlreiz griežos atpakaļ uz 47. kp. 2 minūtes zaudēju uz līdzenas vietas, dēļ savas neizlēmības. 

Un no šī brīža distances lielāko daļu veicu vienatnē. 50. 51. un 52. kp ar maksimālu ātrumu pa granteni, cerot vēl kādu noķert priekšā, bet priekšā tikai skrējēji. 63. kp mazliet dziļāk mežā, taciņas galā jāatstāj ritenis un līdz strautam ar kājām. Punkta virzienu norāda pāris, kuri distanci veic kopā ar velosipēdiem. Uz nākamo 61. kp panāku un apdzenu viņus, jo jūtama ātrumu atšķirība. Pie 70. kp 0,5 ūdens pudele sausa vienā rāvienā, jāmauc tālāk, jo šie ceļu posmi tiešām kā priekš riteņbraucējiem saplānoti. Pie 60. kp pasveicinu Armandu Burkānciema formā, šie ar Māri skrien 6 stundu distanci. Pulkstenis rāda 1:10, skaidrs ka jāņem klāt tie 3 kontrolpunkti, kuri nebija Raivja plānojumā. Uz 54. kp purvaina un nebraucama stiga, viegli nav, bet punkts jāpaņem. Tālāk atpakaļ pa to pašu slapjumu ārā uz ceļu uz 42. kp, kaut gan vajadzēja paķert arī 41. kp, jo laika izteiksmē neko nezaudētu, ierodoties 42. kp no otras puses. Pie 43. kp šodienas lielākā kļūda, vienkārši iešāvu pa stigu pa dziļu mežā, labi ka Madars palīdzēja noorientēties. 62. kp kopā ar diviem igauņu velobraucējiem, bet šie laiž pretējā virzienā, tāpēc es joprojām vienītī. 71. un 64. kp bez problēmām, no ceļa iebraucot mežā līdz pat punktiem. Arī 55. kp ceļa etaps, te jau sāk parādīties arī citi riteņbraucēji, arī Raivi pamanu, un elites orientieristi Iritu, kuri dodas jau uz nākamo punktu. Ir mērķis panākt viņus, jo Raivis ir izlaidis 3 punktus pa vidu, bet distances beigas mums vienādas. 

Tuvojas Salacas forsēšana! 39. kp vienkāršs, neaizmirst atzīmēties 44. kp un tad jau pāri upei. Upe pilna ar skrējējiem un laivotājiem, satiksme uz visām pusēm ne pa jokam, un es vēl pa vidu ar riteni uz pleca. Tie brasas akmeņi slideni un katrs savā lielumā, te galvenais nenomaukties dēļ tiem akmeņiem, nevis baidīties par upes dziļumu. Salīdzinoši daudz laika zaudēts upē, bet nebija jau citu variantu, ja gribēja tikt otrā krastā. Taciņa gar upi uz 53. kp maziņa un līkumaina, arī attālumu nevar saprast, tāpēc bieži apstājos, lai saprastu vai neesmu jau garām punktam. Viennozīmīgi lēnākais etaps šodien. Toties 56. kp izbraucu cauri neapstājoties kā MTBO sacīkstē. Beidzot ir arī citi riteņbraucēji brauc man vēlamajā virzienā. Vispirms kopā ar vienu lietuvieti, tad panākam Inesi, un pie 65. kp jau vesels bars ar riteņbraucējiem. Būs kas uzdod ātrumu distances beigām. Uz 58. kp apdzenu Raivi, šim galīgi vairs jaudas nav, maucu kopā ar Raiti, kurš bija viens no tiem kuram biju plānojis braukt līdzi jau sākumā. Ātrums viņam labs, pa asfaltu uz 67. un 66. knapi turos līdzi. Apdzenam dažus, arī Valdi, kuram biju plānojis sekot. Pēc 49. kp Raitis aizbrauc uz 57. kp. Hmm... pulkstenis 2:40, vēl 20 minūtes palikušas, varētu riskēt paķert arī to punktu. Tomēr izlemju pieturēties pie sava plāna un dodos uz 32. un 25. kp. Pie 25. kp vēl 10 minūtes līdz kontrollaika beigām, bet manā plānojumā atlicis tikai 22. kp. Jāriskē un japieķer vēl kāds punkts. Karti biju nolocījis tā, ka neredzēju nemaz tuvāko 33. kp, tāpēc pa Mazsalacas ieliņām nesos uz 23. kp. 

Uz finišu būs jāmin no sirds, jo pie 22. kp atlikušas vairs tikai 2 minūtes. Ātrums maksimālais uz skolu, tomēr 23 sekundes nokavēju. Nobraukti 52 kilometri 3 stundās un nopelnīti 147 punkti. Par ieņemto 13. vietu esmu šokā! Pat Valdim vairāk punktu nekā man, kaut gan distancē aizbraucu viņam vēsi garām. Mārtiņam 160, Raitim 170 punkti. Braucu ar viņiem līdzīgā tempā, bet zaudēju tik daudz punktus. Nemāku saplānot distanci. Jāveic distances analīze. Atceroties kā gāja distancē, kur un kā braucu, pēc aprēķiniem sanāk, ka ar to pašu jaudu varēju savākt par 15 punktiem vairāk. Ar 163 punktiem jau būtu pavisam cits skats rezultātos – 4. vieta.

41. kp vienkārši bija jāņem obligāti +4 punkti

Pēc Salacas forsēšanas varēju paņemt arī 45. un 46. kp, jo uz 53. kp zaudēju daudz laika pa to mazo taciņu +8 punkti

Uz finišu vajadzēja doties caur 57. un 59. kp, nevis lasīt mazos punktus +3 punkti


22 jūlijs 2024

Silmežsargi (Vecpiebalga)

 

Category: Apvārsnis 2024 10.kārta (11.07.24)
Map/area: Silmežsargi (Vecpiebalga)
Organiser: OK Mežmalas
Country: Latvia
Discipline: M40
5.1 km 14 kp - 43:45 - 3/5

Trešais orientēšanās skrējiens trīs dienās, kaut arī treniņi, tāpat slodze kā Kāpā. Riža Jānis kaut kad ieminējās, ka varētu aizbraukt uz viņa dzimto pusi Vecpiebalgā. No sākuma nebiju ieinteresēts, bet kad uzzināju, ka Apvārsni rīko Pēteris (Pedro), tad gan bija jābrauc, jo gribējās satikt vairāku Merdiāna karšu autoru. Lādzīgs vīrs, forši parunājāmies pēc finiša, daudz ko pastāstīja, arī par Dzērbenes karti. Vismaz tagad ir skaidrs, kāpēc kartēs kāds gals nav precīzi uzzīmēts. Pedro ir savs zīmēšanas stils, un ja vien nav haltūrējis, tad pārsvarā kartes jau ir labas. Piemēram, par šo karti vispār nav ko sūdzēties (šur tur gan bija mazliet zaļāks), skrien un baudi gan apvidu, gan karti. Šis tiešām bija patīkams vakara skrējiens ar Burkānciema iekšējo sacensību, jo visi pieci startējām viens aiz otra ar pāris minūšu intervālu. Pirmos 3 punktus uzskrēju tā sparīgāk un panācu Raivi, kurš gan man astē neiesēdās, tāpēc tikpat sparīgi aizskrēju līdz 5. kp. 6. un 7. kp ņēmu ļoti prātīgi, jo Pedro karte un šeit izskatījās ļoti peldošs apvidus. Bet nu jau mācība ir rokā, Pedro kartēs vislabāk orientēties pēc purviem un ieplakām. Uz 7. kp gan grūti kaut ko bija saprast, bet turoties pie kompasa, punktā nonācu. Īstenībā superīgs treniņš, jo 9. 12. un 13. kp bija izteikti virziena etapi, kurus izdevās labi veikt. Aiz manis startējošie Jāņi mani nepanāca, bet rezultāti mums visai līdzīgi. Pelde Ineša ezerā un aliņš Vecpiebalgā, ideāls orientēšanās vakars.

21 jūlijs 2024

Vilaski (Valga)

 

Category: Valgamaa 2024 4.paevak (10.07.24)
Map/area: Vilaski (Valga)
Organiser: Aarain
Country: Estonia
Discipline: M21
6.7 km 14 cp - 1:03:01 - 8/14
Izrādās tepat netālu no Latvijas robežas Valgas apriņķī notiek trešdienu vakara sacensības, kas ir vien 60 kilometrus no Valmieras. Salasījāmies trīs Burkānciemieši un aizlaidām uz Igauniju. Interesants apvidus un ideāls distances garums. Distances sākums labi skrienamā priežu silā. 4. un 5. kp pa tuksneša smiltīm motokrosa trasē. Nākamie trīs etapi pa jaunaudzēm, izcirtumiem un zaļajiem. Distances beigas lielākā reljefā, kur jāpiedomā kā izvairīties no kāpumiem. Tādu vērā ņemamu kļūdu nebija, jo jaudas arī nebija tik karstā vasaras vakarā. Distanci izbaudīju, un varbūt vēl kādreiz jāatbrauc pie igauņiem, kamēr Magnētam brīvlaiks.

20 jūlijs 2024

Juvera Ezers (Dzērbene)

 

Category: Meridiāns 2024 15.kārta (09.07.24)
Map/area: Juvera Ezers (Dzērbene)
Organiser: OK Meridiāns
Country: Latvia
Discipline: V40
6.5 km 13 kp - 1:27:35 - 7/11
Tā kā Magnētā tagad vasaras pārtraukums, tad var aizbraukt uz Meridiānu paskriet treniņus. Šajā kartē jau iepriekš biju skrējis, aptuveni zināju kas sagaidāms, bet nebiju gaidījis, ka tā beigsies šis treniņš. Iesāku labi un pārliecinoši, karte lasījās labi. Uz 1. kp kontūriņa, uz 2. kp gar kalna malu, uz 3. kp no upītes, uz 4. kp starp ezeriem, uz 5. kp no ceļa gar kalnu. Viss perfekti un rezultātos pat esmu pirmais! 6. 7. 8. kp krosa etapi, kur lielākā daļa etapa pa ceļiem. Uz 8. kp dodos virzienā no kontūras stūra, nonākot reljefā, jāsāk meklēt punkts, bet tas reljefs tāds jokains. Esmu uz kaut kāda maza pauguriņa, priekšā viens lielāks paugurs, kādu kartē te nekur nemanu, un purvam arī forma ne tāda kā kartē zīmēta. Pastāvēju, pablisinājos, neko nesapratu, bet beigās ar elites meiteni izspriedām, ka esam uz saliņas purvā. Punktu atradām, bet neko no kartes nesapratu. Un tagad sākās šīvakara piedzīvojumi. Jāsaka uzreiz, ar baltu lapu un kompasu es 9. kp būtu atradis ātrāk, nekā ar šo mākslas darbu. Plāns etapam šāds - pa ceļu līdz purviņam, tad virzienā uz nākamo purvu, un tad no lielā paugura uz punktu. 

Pa ceļu viss ok, purvus arī redzu, kaut gan formas savādākas, bet lielā paugura nav. Mežs zaļš un līdzens, kaut kur spīd purveļi, piesaistes nav nekādas, un galveno orientieri (to lielo pauguru kartē) nekur nemanu. Sākas peldēšana. Pieskrien Armands, labi sekošu viņam. Pārskrienam pāri atklātam purvelim, saprotu ka galīgi nav labi (izrādās bijām jau ārpus kartes). Sākam abi ķemmēt apvidu, no kartes vispār neko nevar saprast. Armands aizskrien kaut kur atpakaļ, es vēl izmisīgi mēģinu kaut kur piesieties un atrast sevi kartē. Nu nav. Nav tāda paugura dabā ar 4 horizontālēm. Praktiski vispār nekāda reljefa nav. Vēl pastaigāju šur tur un padodos, jāiet uz finišu. Te pēkšņi satieku Armandu, kurš pabijis 10. kp, tagad mēģinās vēlreiz trāpīt uz 9. kp. Nu labi sekošu. Beidzot atrodu arī es sevi kartē, purvainā ielociņā uz līnijas no 9. uz 10. kp. Te jau kaut ko var saprast un līdz punktam nonākam bez problēmām. Vajadzēja uzreiz kā galveno orientieri izvēlēties šo purva ielociņu, nevis lielo pauguru, kura dabā nebija. Labrāt satiktu kartes autoru Pedro un pajautātu, vai viņš vispār te mežā ir bijis, vai vienkārši pārzīmējis reljefu no kaut kādas vecas topogrāfiskās kartes. Pēc 22 minūšu kļūdas loģiski ka vairs nav doma par rezultātu un kaut kādu treniņu, bet līdz finišam jau savācu atlikušos punktus. Tā neko treniņš, novazāties neprecīzā kartē!

17 jūlijs 2024

Niedrājs (Smiltene)

 

Category: MTB Orienteering World Cup Middle (07.07.24)
Map/area: Niedrājs (Smiltene)
Organiser: LOF
Country: Latvia
Discipline: Open A
12.3 km 16 cp - 1:01:56 - 3/4

Vidējā distance vien 5 km īsāka nekā garā, tad jau aptuveni stundas brauciens sagaidāms. Cerēju ka distance virzīsies uz Klievezera un Pilskalna pusi, bet nekā, atkal jābrauc uz Niedrāju. Uzstādīju sev mērķi 12 km garo distanci veikt zem stundas. No rīta vēl esot mājā Valmierā, pa TV4 paskatījos kā elitnieki brauc stafeti. Atkal redzēju karti pirms starta un daudzi punkti pat man sakrita ar tiem, ko redzēju pa TV. Ar auto uz Smiltenes māju, kur šīs dienas turēju riteni, lai nav lieki jāvedā šurpu turpu no Valmieras, un jāskrūvē planšete nost un virsū. No mājas ar riteni braucu pa Dakteru ielu uz Tepera stadionu, un pamanīju ka velo orientieristi brauc gar ģimnāziju, tātad distances beigas vai sākums būs parkā. Parkam sanāca iznesties cauri pašā sākumā, jo 1. kp mežiņā aiz ģimnāzijas. Mazs misēklis uz Avotu ielas, nepamanīju uzreiz celiņu uz garažām. 2. kp jau biju redzējis pa TV, tāpēc zināju ka jābrauc pa tālāko taku uz punktu, jo pirmā taka ļoti šaura un lēna. 3. kp arī zināmā vietā, vakar tajā rajonā bija 1. kp. Ja pie 2. kp man garām aizlidoja igaunis, kurš startēja 2 minūtes aiz manis, tad uz Saltupu ceļa es apsteidzu pāris veterānus, kas deva motivāciju braukt ar azartu. Uz 4. kp aiz Spiciera pa ceļiem, kurus vakar neizmantoju. Tagad parliecinājos cik labi braucami, vakar tā bija kļūda, ka nebraucu pa tiem. Uz 5. kp devos caur 7. kp, lai zinu jau kur būs jābrauc atpakaļ. Te mani apsteidza MTB orientieriste Francijas izlases kreklā, un tā kā vairākas reizes viņu manīju līdz pat 11. kp, tad bija skaidrs ka viņa arī brauc mūsu distanci. Līdzi gan nejaudāju tikt. Niedrāja tālajā galā nebija jaudas uzbraukt kalnā pirms 5. kp, nācās pat stumt ričuku. Uz 6. kp atkal izmantoju to, ka ļoti labi pārzinu Niedrāja mežu, sapratu ka garākais variants pa kreiso taku būs ātrāk, nekā pa labo pusi īsākais variants caur ieplaku. Pirms punkta beidzot pamanīju savu galveno konkurentu Uldi, kurš startēja 2 minūtes pirms manis. 7. kp jau šodien redzēts, tāpēc pilnu gāzi. Niedrāja krastā nācās vilkt nost brilles, jo pamatīgi sāka gāzt lietus, kas nebūs labi priekš mana GoPro video.

Uz 8. kp jau trešo reizi īsā laikā pa to pašu ceļu gar Niedrāju. Savdabīgs plānojums. Kalnā atkal jāskrien. Pie 9. kp uz stigas beidzot panācu Uldi. Mērķis izpildīts, varētu braukt kopā, bet ir sportiskais azarts. Tāpēc uz 10. kp pārņemu vadību. Punkts tādā interesantā vietā, no stigas izdevīgāk braukt pa taisno pa mežu. Veiksmīgi izdodas nokļūt uz punkta taciņas. Uz 11. kp jau iepriekš biju izplānojis, ka braukšu S veida variantu, lai sanāk izbraukt punktam cauri bez apstāšanās. 12. kp elites stafetei bija TV punkts, tāpēc tikai jāmauc pa stigu. Aizlaidos no Ulda! Uz 13. kp tikai braukšanas vaina, bet uz 14. kp jāizlemj, griezties atpakaļ, vai turpināt uz priekšu ātrumā, bet izmetot līkumu. Uz 15. un 16. kp tikai jāmin cik ir iekšā pa slēpošanas trasi. Finiša posms tāds pats kā vakar pa kartingu trasi. Finišā pat uzmundrinājumi no Azimuta pārstāvjiem! Neizdevās tikt zem stundas 16 kilometros, jo Niedrāja kalniem pietrūka jauda. Šodien piekāpos igaunim un francūzietei tādā aizsniedzamā attālumā. Ja būtu kārtīgi trenējies ar riteni braukt pa mežiem, tad varētu pat konkurēt, jo uz orientēšanās prasmēm te nekādu pārsvaru nevarētu iegūt. Kopumā ļoti patika velo orientēšanās, un noteikti vēl startētu šādās sacensībās, tikai redzot cik maza atsaucība no latviešu orientieristiem, diez vai tuvakajā laikā Latvijā būs vēl kādas MTBO sacensības. Interesants fakts – startēju Open sacensībās Open grupā, bet tieši mūsu grupu neapbalvoja. Ja būtu gribējis kāpt uz pjedestāla, tad niecīgajā konkurencē būtu varējis to izdarīt gan M35, gan M40 grupā. M50 grupā gan večiem kārtīga konkurence, un tā kā mums distances bija vienādas, tad bija interesanti salīdzināt rezultātus. Pēdējais nebūtu, bet sešiniekā būtu grūti iekļūt.


16 jūlijs 2024

Niedrājs (Smiltene)

 

Category: MTB Orienteering World Cup Long (06.07.24)
Map/area: Niedrājs (Smiltene)
Organiser: LOF
Country: Latvia
Discipline: Open A
17.9 km 16 cp - 1:37:38 - 2/3

Pirms sava garās distances starta, izmantoju iespēju internetā pasekot līdzi elites velo orientieristu rezultātiem un GPS ceļiem, lai būtu nojausma kā vispār izskatās velo orientēšanās mežā. Niedrāja mežus, protams, pārzinu ļoti labi, tagad redzēts arī ceļu tīkls kartē un aptuvenais plānojums, tāpēc atliek tikai baudīt distanci. Distances garums 17 km, nav ne jausmas cik sanāks nobraukt pa virsu, bet gan jau ilgāk par stundu sanāks braukt, ja jau garā distance. Man ielozēta pati pēdējā minūte no visu grupu dalībniekiem, tāpēc būs brīnums ja kādu mežā satikšu. Starts Tepera slēpošanas trasē, kur jaunībā skriets ’’Trīs Pakalni’’ skrējienos. Tepera mežs arī zināms, uz 1. kp pa slēpošanas trasi jau var uzņemt kārtīgu ātrumu un papētīt kartē nākamos etapus. Uz 2. kp var lidot vēl trakākā ātrumā pa asfaltēto ceļu uz Niedrāja ezeru, tad pa stigu/ceļu iekšā mežā un caur 5. kp sākt baudīt pirmos kalniņus. 3. kp aiz Spiciera ezera, iespējams vajadzēja braukt lielāku loku pa meža ceļu, jo tā mazā taciņa bija baigi grūti braucama. Saknes, līkloči, purviņi, nācās pat lekt nost no riteņa. Uz 4. kp tikai viens variants, vispirms pa stigu un tad pa meža ceļu, kurš agrāk ļoti daudz izskraidīts, liekot kontrolpunktus Azimutam. Uz 5. kp atkal var lidot gar Niedrāju, kartē neskatoties. Pa ceļu uz 6. kp pretim brauc Uldis, kurš startēja 6 minūtes pirms manis, tātad esmu pa kādām 4 minūtēm panācis viņu, atliek tikai vēl noķert nākamajos etapos. Uz 7. kp izvēlos braukt garāku apkārtvariantu pa ceļu. Tajā mirklī šķita ka būs ātrāk, bet vajadzēja jau laikam tāpat kā Uldim, mīt atpakaļ no 6. kp un punktu ņemt no labās puses. Uz 8. kp pamatīgs ieberziens, biju aizmirsis par šo smilšaino un kalnaino stigu, te nu gan vajadzēja braukt apkārt pa ceļu un punktā ierasties no kreisās puses caur 11. kp. Pāris īsie etapi, kur sanāk arī orientēties uz 9. kp. Bet 10. kp takai pat pabraucu garām, plānojot jau kartē etapu uz 11. kp. Ceļu krustcelēs dzirdināšanas punkts, bet nav laika piestāt, jāmauc, jo atkal tepat netālu priekšā manīju Uldi. Uz 12. kp garais etaps, bez domāšanas cauri Niedrāja galvenajai peldētavai ārā uz lielā ceļa, un ar maksimālo ātrumu prom uz Spicieri. Šķiet ka pa taisno caur mežu būtu bijis ātrāk, jo izskatās ka pārāk lielu loku izmetu apkārt pa ceļu. Te vēl viens dzirdināšanas punkts, kurā dežūrē Aldis. Sasveicinamies, Aldis nosaka ka Uldis arī tikko te bijis, tātad mēs līdzīgā ātrumā braucam, bet noķert nevaru. Uz 13. kp atkal izvēlos garāko, bet šķietami ātrāko ceļu pa kreiso pusi. Distances beigas kartei uz planšetes nolocītas. Kamēr atloku vaļā, tikmēr esmu jau Saltupu mazdārziņos. Kļūda. Nu neko, atpakaļ jau negriezīšos, jābrauc caur Saltupiem uz 14. kp pie Abula. 

Pēdējie 2 punkti vienkārši, 15. kp slēpošanas trasē, 16. kp kartingu trasē. Braukts ir ilgi, bet kartindzenē uz finišu kārtīgi jāpastrādā pret kalnu. Uldi tā arī nenoķēru, bet rezultātos apsteidzu gan. Igauņu elites čalis atmērīja man 25 minūtes, kamēr es Azimutietim Uldim priekšā 3 minūtes. Ļoti patika! Braukts 1 stundu un 37 minūtes ar baudu. Tik dinamisks un aizraujošs sporta veids. Ok, orientēšanās vienkārša pa ceļiem un takām, bet ļoti liela nozīme ātrai lēmumu pieņemšanai un pareizo ceļu izvēlei. Uz 3. 7. 8. 12. un 14. kp šķiet ka kļūdījos ar ceļu izvēlēm. Nav pieredzes tādā ātrumā uz riteņa lasīt karti. Kopumā nobraukti 27 kilometri, tiešām garā distance. Skaidrs ir viens, ja grib sasniegt rezultātus MTBO, tad ir jāriskē un vienkārši jāmauc pa tām meža takām bez bremzēm. Redzēs kur rīt vīsies vidējā distance, ceru uz tikpat aizraujošu sacīksti.

14 jūlijs 2024

Kalnamuiža (Smiltene)

Category: MTB Orienteering World Cup Sprint (05.07.24)
Map/area: Kalnamuiža (Smiltene)
Organiser: LOF
Country: Latvia
Discipline: Open A
4.5 km 21 cp - 20:38 - 3/4
Jau pagājušā gadā, kad uzzināju ka šādas sacensības notiks Smiltenē, zināju ka ņemšu dalību šajā pasākumā. Būtībā šī bija mana debija velo orientēšanās sportā. Esmu startējis MTB rogainigā un Anglijā ar topogrāfiskajām kartēm, it kā ir līdzīgi, bet pavisam savādāk, jo karti saņem starta brīdī ar pavēles distanci, nevis pats vari plānot kā rogainingā. Debija un uzreiz Pasaules Kausa līmeņa sacīkstē. Nebija ne jausmas cik konkurentspējīgs būšu šajā sporta veidā, tāpēc pieteicos Open grupā nevis M40 grupā. Ar riteni māku braukt agresīvi, arī orientēties māku, Smiltenes parkus pārzinu ļoti labi, tad tik jāmauc. Pirmajā dienā sprints. Karti iedod 1 minūti pirms starta. Uzreiz skaidrs, ka 1. kp Brūža kalnā un 2. kp pie manas pamatskolas, tālāko distanci nav laika apskatīt – starts. Maucu cik ir iekšā, kartē neskatoties. Pie poliklīnikas kalna beidzot paskatos kartē, kur nākamie punkti. 3. un 4. kp profenes pagalmā, tur gan sanāk saminstināties. No Dārza ielas iegriežu pagalmā, bet tur viss izmainījies kopš es te sīks skraidīju. Mazliet jāielasās kartē. 5. kp pie Policijas, 6. kp pie kurtuves aiz Mūzikas skolas. Tālāk garais etaps augšā uz Kalnamuižu, skaidrs ka jābrauc augšā pa bruģi. Karte raiba, etapi krustām šķērsām, jāsabremzējas lai saprastu punktu secību. Pie 7. kp mani panāk lietuviete, kura startēja 1 minūti aiz manis. Ok, izskatās profesionāle šajā sporta veidā. Jāseko. 9. kp pie tehnikuma kojām un 10. kp pie Raikina mājas. Uz 11. kp, sekojot leitei, pieļauju vienīgo kļūdu distancē, jo līdz Gepa mājai varēja aizbraukt taisnāk. 12. un 13. kp atkal cauri tehnikuma teritorijai, bet uz 14. kp pa taisno pa kalnu lejā uz Jauno Parku. 15. kp pie Abula mājām, lietuviete aizbēgusi. 16. un 17. atpakaļ Vecajā Parkā. Jākurina! 18. kp pie ģimnāzijas stadiona, šķiet ka pa kreiso pusi tomēr būtu ātrāk, jo tā Brūža iela ir nenormāli stāva. Uz 19. kp pa Dakteru ielu un uz 20. kp gar avotiņu. Tepera promonāde, pludmale, 21. kp un finišs kartingu trasē. Wow, tas bija ātri un aizraujoši. Ļoti dinamisks sporta veids! Protams, Smilteni pārzinu perfekti, kas atviegloja orientēšanos, bet vienalga, braucot ar tādu intensitāti, ne visur izdevās pamanīt labākos ceļa variantus. Piekāpos igaunim un lietuvietei (abi izskatās ir elites velo orientieristi), bet pārspēju vietējo smiltenieti. Redzēs vai meža distances būs tik pat dinamiskas!

10 jūlijs 2024

Lauvaskalni (Limbaži)

 

Category: Magnēts 2024 14.kārta (04.07.24)
Map/area: Lauvaskalni (Limbaži)
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
5.9 km 14 kp - 1:03:00 - 1/11
Kā sacīt jāsaka, labāk pirmais čalis ciemā (Magnētā) nekā pēdējais pilsētā (Latvijas Kausā). Beidzot pirmā uzvara un štuka šosezon Magnētā. Kaut kā man sanāk tā orientēšanās šajos Augstrozes purvos. Šoreiz interesanti, ka distance pretējā virzienā nekā citus gadus, bet punktu vietas jau aptuveni zināmas, atliek tik strādāt ar kājām purvā. Pāri purviem iecerētie virzieni izdevās, 3. un 5. kp tā prātīgāk, un 9. kp pavisam prātīgi, jo tas kalns tāds neizteiksmīgs. Uz 10. un 11. kp jāpacīnās pa brikšņiem, bet distances beigās tik jāvico pa purvu virzienā. Magnēta sezona pusē, pirms atpūtas 1000 punkti nopelnīti, un tā kā esmu startējis visās kārtās, tad vasaras pārtraukumā varu doties kā līderis.


09 jūlijs 2024

Ruģeļi (Daugavpils)

 

Category: Kāpa 2024 3. diena (30.06.24)
Map/area: Ruģeļi (Daugavpils)
Organiser: OK Kāpa
Country: Latvia
Discipline: M40L
8.4 km 18 kp - 1:17:05 - 23/29

Kāpas 3. dienā vienmēr garā distance. Vakar un aizvakar jau noskrieti 4 skrējieni. Kājas jūt ka ir skriets, bet sajūtas pārsteidzoši labas. Skries un baudīs, jo rezultāts šoreiz mazsvarīgs, pēc 1. dienas muļķībām. Uz 1. kp vienkārši pa taku un virzienā, bet pēc tam gan jāapstājas, jo uz 2. kp garais etaps. Nekādus apkārtvariantus kartē nemanu, tāpēc jādodas vien taisni cauri purvam. Purvā šur tur jau taka iedzīta, lielajam kalnam izvēlos skriet pa kreiso pusi. 4. kp izskatās vienkāršs, bet kaut ko sabakstījos pirms punkta, neizjutu attālumu. Te sastapu kādu orientieristu, kurš bija galīgi pazudis. Parādīju šim kur atrodamies, un paldies vietā saņēmu danunahuj. Visu etapu uz 5. kp smējos pie sevis par šādu atbildi, tāpēc mazliet garām punktam. Pie punkta mani panāca leitis, kurš startēja 2 minūtes aiz manis. Ar viņu kopā aizskrēju līdz pat 12. kp. Šis bija ātrāks, es precīzāks, it sevišķi pie 10. kp gravas, kura jau tika iepazīta vakardienas distancē. Uz 13. kp pa ceļu leitis bija prom, etaps garš, plāns maksimāli izmantot stigas un ceļu, bet kaut kur pusetapā mainīju plānu, un devos pa taisno. Diemžēl neprecīzs virziens un pirms punkta pazudu. Atradu citu punktu, pie kura beidzot nepakautrējos paprasīt kādai orientieristei kur atrodamies. Atrašanās vieta skaidra, bet tāpat izmetu vēl pāris lokus pirms punkta, kopumā kādas 5 minūtes zaudējot. Tālāk visi punkti tikai virzienā pa līniju, kurinot cik nu vēl jauda atlikusi karstajā saulē. Ja nebūtu sabakstījies pirms 4. kp un nomuļļājies pirms 13. kp, tad praktiski perfekts reiss. Bet kopumā ļoti labs veikums, izbaudīju distanci un sev par izbrīnu, skrējās arī labi. Lai cik tas dīvaini neizklausītos, šodienas 8,4 km distanci noskrēju ātrāk nekā 1. dienas 5,4 km distanci. Kopvērtējumā starp 30 sāncenšiem gluži pēdējais nepaliku ar visu 1. dienas neveiksmi, bet 2. un 3. diena parādīja, ka ap 20. vietu varēju būt. Ja jau Kāpa Daugavpilī, tad jānoskrien arī Daugavpils piecītis, jo kas zin, kad atkal sanāks atbraukt uz Latvijas otro lielāko pilsētu. Kopumā jau pozitīva nedēļas nogale, 5 no 6 skrējieniem te pierobežā izbaudīju, Kāpa kā vienmēr līmenī un peldes Ruģeļu karjerā veldzējošas.
p.s. 4 dienās noskrēju 48 kilometrus, citreiz pa mēnesi tik daudz nesaskrienas.


07 jūlijs 2024

Ruģeļi (Daugavpils)

 

Category: Kāpa 2024 2. diena (29.06.24)
Map/area: Ruģeļi (Daugavpils)
Organiser: OK Kāpa
Country: Latvia
Discipline: M40L
5.3 km 18 kp - 45:14 - 21/31
Kāpas 2. diena jeb cita diena un cits es. Jāaizmirst vakardienas bezfilma uz 2. kp, šodien vienkārši jābauda distance. Ja vēl vakar vakarā pie telts domāju, kā lai šodien saņemās startēt, ja kopvērtējuma rezultātos neko vairs nevaru mainīt, tad šorīt atradu tomēr motivāciju. Katra diena taču iet Latvijas Kausa vērtējumā, tātad jānoskrien labi un jānopelna labi punkti. Mazliet stīvums ir, bet pēc izvingrošanās ieskrieties var. Sāku uzmanīgi, jo distances sākums zaļajā. Bet tā kā 1. un 2. kp no stigām ņemami, tad visai droši var iejusties kartē. Arī nākamie etapi ar drošiem orientieriem no stigām vai takām. Pirmā saminstināšanās uz 8. kp, kaut kā neprecīzi izgāju no 7. kp, pazaudēju taciņas, tāpēc nevajadzīgi ieberzos purvā. Bet pašu punktu gravā paņēmu pārliecinoši. Uz 9. kp apkārt pa ceļu un tad gar kontūru. Dzirdināšanas punkts pēc 10. kp tieši laikā, jo karstums tāds pats kā vakar, labi ka mežs biezāks un vairāk ēnas. Īsos etapus 11. 12. un 13. precīzi ar kompasu. Bet pēdējos etapus skrēju kā Jukolā. Tā kā startēju pēdējais no grupas un pēdējie punkti caur pļavām vai mežā, kur pamatne ar zāli, tad takas bija iedzītas pamatīgas. 

Atlika tik izvēlēties pareizo ziloņtaku un skriet uz punktu bez īpašas orientēšanās. Ja godīgi, apvidus ļoti vienkāršs ar tik daudz ceļiem un stigām, tāpēc arī distancē pat neredzēju baigo iespēju kaut kur kļūdīties. Gandarījums ir un pašcieņa kā orientieristam atgūta. Latvijas Kausa līderiem zaudēju vien 10 minūtes, kas priekš manis ir ļoti labi. Tagad var baudīt sauli, peldi Ruģeļu ūdenskrātuvē, noskriešu piecīti Krāslavā un pēc tam pelnīts alutiņš.

05 jūlijs 2024

Jaunā Forštate (Daugavpils)

 

Category: Kāpa 2024 1. diena (28.06.24)
Map/area: Jaunā Forštate (Daugavpils)
Organiser: OK Kāpa
Country: Latvia
Discipline: M40L
5.4 km 18 kp - 1:21:43 - 30/31

Šogad Kāpas daudzdienu sacensības uzreiz sezonas sākumā tika atzīmētas kalendārā, lai piektdienu darbā var paņemt brīvu priekš kārtējā Latvijas Kausa posma. Tā pilnvērtīgi Kāpā sen nebija startēts, jo ne vienmēr to piektdienu var izbrīvēt tālākiem braucieniem. Nu jau ierasts, ka Kāpa pēdējos gados notiek ļoti tālu priekš vidzemniekiem – pagājušā gadā Rojā, pirms pāris gadiem biju Ludzā, bet tagad Daugavpils. Ceļš tāls, jābrauc 3 stundas. Sacensību centrā ierados apmēram 40 minūtes pirms starta. Karstums nežēlīgs (+34 grādi), karjerā kā tuksnesī. Aizskrēju pēc numura, pārdzinu mašīnu tuvāk finišam, ātri pārģērbos un gatavs startēt. It kā sajūtas labas, distances garums ierastais piecītis, bet tā saule gan pamatīgi cepina. Šķiet vajadzēja vairāk sadzerties ūdeni, atceroties kas notika distancē. Sākums perfekts, uz 1. kp precīzi, kartē nolasu gan dzelteno pauguru pie elektrolīnijas, gan reljefa līniju pirms punkta. Diemžēl tas arī bija viss... Uz 2. kp man Kāpa 2024 sacensības no sportiskās puses beidzās. 

Etaps uz 2. kp īss, pa vidu ceļš un punkts izcirtumā. Kompasu uzliku, bet virziens kaut kā aizgāja pa kreisi. Pārskrēju pāri ceļam un pēc attāluma šķita ka esmu jau kaut kur punkta rajonā. Biju nonācis dzeltenajās atklātajās vietās nevis izcirtumā, diemžēl tajā brīdī to nesapratu. Mežs jauns ar mazām priedītēm, grūti saprast kurš ir baltais mežs, kuras dzelteni atklatās vietas, un kādam jābūt izcirtumam. Punkta nav. Pats nezinu kur esmu. Tālāk kas notika, man nav izskaidrojuma. Kaut kur skraidīju, kaut ko meklēju, reljefu neuztvēru, pilnīgs ’’blackout’’. Vienā brīdī aptvēru, ka jābeidz ākstīties, jāatgriežas uz ceļa, no kura ar otro piegājienu jāmēģina paņemt punktu. Ne gluži saules dūriens, bet pārkarsis biju reāli, galva šķiet vispār vairs nedarbojās, jo arī otrajā piegājienā devos tieši tur pat kur pirmajā reizē. Viss. Jāizstājas, jo rezultāta jau vairs nekāda nebūs, kādas 15 minūtes jau te bezsakarīgi riņķoju un punktu nespēju atrast. Kaut kādā brīdī apjēdzu – pag man taču vajag vispirms atrast izcirtumu. Atgriezos vēlreiz uz ceļa, sapratu ka esmu muļļājies pa dzeltenajiem un izcirtums ir krietni uz priekšu. 

Pēc 18 minūtēm atradu gan izcirtumu, gan protams punktu. Nu neko, jāturpina distance, kaut arī motivācijas vairs vispār nav. Ar kaut kādu inerci paņēmu salīdzinoši precīzi 3. 4. un 5. kp, bet jutu ka baterija sāk izbeigties. Pusstunda jau pagājusi, pāris lieki kilometri saskrieti un karstums tāds, ka vienkārši fiziski vairs nevaru paskriet. Izslēdzu GoPro kameru un bija doma doties uz finišu. Bet vai tiešām tādu gabalu uz Daugavpili braucu, lai izstātos. Jāpabeidz distance soļojot. Lieki teikt, ka kartei vairs nesekoju līdzi un nebija ne jausmas kur šobrīd atrodos. Uzliku virzienu uz 6. kp, bet tieši tur bija vistehniskākais apvidus ar sīku reljefu un kontrolpunktiem gandrīz uz katra mikropaugura. Orientieristu šeit ļoti daudz, visi skrien un iet krustām šķērām. Pamanu ukraini Valēriju, kurš startēja 2 minūtes aiz manis, vai tiešām viņš arī kļūdījies tik traki. Prasu vai 6. kp jau paņēma. Šis atbild, ka dodas jau uz 10. kp. Ok, vai nu jāmet miers, vai beidzot jāsāk lasīt karte. Caur 9. kp nonācu 6. kp. Tālāk tikai gāju, šur tur mazliet paskrienot riksītī. Galvenais lasīt karti. Pat ejot nevarēju precīzi paņemt 9. (kurā jau biju bijis) 12. un 13. kp, bet uz 15. kp pilnīgi šķērsām virziens sīkpriedītēs. Laikam nemāku šādā apvidū orientēties. Vai nu arī tā saule tomēr ieblieza tā pa galvu, ka vairāk bija neloģiskā nekā loģiskā. Viens pluss gan iešanai bija, vairāki orientieristi nāca klāt, lai prasītu kur atrodamies. Bija prieks palīdzēt. Dzirdināšanas punktā pirms 14. kp izdzēru 4 ūdens glāzes, bet tas vairs nekādu enerģiju nedeva. Tikpat nesteidzīgi veicu arī pēdējos etapus līdz pat finišam. Plānoto 40 minūšu vietā, distancē biju pavadījis uz pusi ilgāku laiku, un pārkarsis nenormāli. Tagad jāizlemj, ko darīt ar nākamajām divām sacensību dienām. Skriet, neskriet, pastaigāties. Braukt mājās arī nebūtu prātīgi. Izlēmu, ka visas 3 dienas noskriešu pa piecītim kādā no pilsētām, jo šurp braucot, bija doma tikai pa Daugavpili izskriet sestdienas vakarā. Ilūkste, Krāslava un Daugavpils nāks klāt manam izaicinājumam izskriet 5 kilometrus visās Latvijas pilsētās.


02 jūlijs 2024

Baiļi (Valmiera)

 

Category: Magnēts 2024 13.kārta (27.06.24)
Map/area: Baiļi (Valmiera)
Organiser: ZVOC
Country: Latvia
Discipline: VB
5.5 km 22 kp - 1:11:08 - 5/11
Pirms Kāpas nav ko trakot, tāpēc šodien tā mierīgi un lēnu gāzīti. Un kā jau vienmēr, tad kad izdomā - ai tāpat vien paskriešu treniņa pēc, tad koncentrēšanās distancē ir tuvu nullei. Ja kļūdas uz 2. 9. un 10. kp vēl kaut cik piedodamas dēļ paviršības, tad uz 14. un 20. kp pilnīgas muļķības sastrādāju. Uz 14. kp devos virzienā, bet bez kompasa, tāpēc uz ceļa nonācu nezināmā vietā. Sākās turpu šurpu skraidīšana, taustoties gar ceļmalu un punktu meklējot pavisam citā vietā. 20. kp bija meža nostūrī, kurā nekad nebiju bijis. Tumši krūmāji ar piedrazotu apkārtni (pat stikla šķiedras atkritumi). Devos it kā virzienā pa zaļo gar malu, izvairoties no latvāņiem. Graviņu piefiksēju, bet sajaucu ielokus, un augšā uz elektrolīnijas pusi devos pa blakusieloku. Sākās apvidus ķemmēšana krūmos, kur redzamība ne tālāka par 5 metri. Kad sapratu ka nebūs, izlauzos ārā uz to elektrolīniju, te pievienojās viens Cēsu orientierists, ar kuru kopā tad nonācām uz pareizo ieloku. Kādas 7 minūtes zaudētas pilnīgi nevajadzīgi, un bonusā vēl tā dabūju pa pieri ar vienu no krūmu mietiem, ka pārsitu pieri līdz asinīm. Labāk būtu skrējis sacensību režīmā, nevis ākstījies ar kaut kādu taupīšanos, jo tik ilgi dzīvojoties mežā tādā karstumā, šķiet izbesījos vēl vairāk, nekā ja būtu fiksi distanci veicis. Nezinu kāpēc, bet Baiļu un Pauku priežu meži kaut kā man ne visai. Pa takām tur ir feini paskriet, bet orientēšanās nav tik baudāma.