23 jūlijs 2024

Mazsalaca

 

Category: Mazsalacas Skaņākalna Rogainings (13.07.24)
Map/area: Mazsalaca
Organiser: XEVENTS
Country: Latvia
Discipline: MTB
52.1 km 33 kp - 3:00:23 (147 punkti) - 13/54

Pēc MTBO sacensībām Smiltenē, bija pārliecība ka orientēties ar riteni diezgan labi sanāk. Tāpēc uz Mazsalacu devos ar mērķi pacīnīties par Top6. Diemžēl krietni vēl jāmācas plānot rogaininga distance. Pirmais plāns bija sekot kādam no velo rogaininga speciālistiem (Mārtiņiem, Raitim vai Valdim), bet redzot cik šoreiz vieglās vietās kontrolpunkti, vajadzētu arī savu plānojumu. Šķita ka punktu vietas vairāk saplānotas riteņbraucējiem nevis skrējējiem, jo daudz kur praktiski var piebraukt klāt pie punkta. Distances galveno plānojumu nošpikoju no Raivja, bet jūtot ka būs pa īsu, pieķēru arī viduspunktus klāt (54, 42, 43). Pēc plāna pie 62. kp jābūt pusdistancei, ja būšu tur ātrāk par pusotru stundu, tad jāņem tie 3 punkti. Distances beigās atkal jāimprovizē, ja jutīs ka laiks pietiek vēl paķert kādu punktu. Sākām ar 27. kp, no vidusskolas lejā uz gājēju tiltiņu pār Salacu un tad uz Skaņkalnes estrādi. Lielākais vairums sāk ar šo punktu, tas priecē, jo būs ar ko braukt kopā. Tālāk ātri 26. kp, un uz ceļa sadalamies, vieni uz 36. kp (manā plānojumā tāds nav), citi uz 40. kp. Pirms 40. kp eleganta sūdu bedre! Uz 37. kp pa ceļu kurinu, izvirzos baram priekšā, jo esmu jūtami ātrāks, bet tālumā esošos būs grūti panākt. 37. un 38. kp paņemu labi, sekoju līdzi tomēr noķertajai grupiņai, bet vienā brīdī saprotu, ka šie nebrauks uz 47. kp, jo pa ceļu dodas uz 50. kp. Ko darīt? Esmu uzsācis braukt viņiem līdzi, bet tas 47. kp izskatās tik viegls, ka būtu stulbi nepaņemt. Griežos atpakaļ. Pretim brauc Valdis, viņš arī neņems 47. kp, bļāviens ko lai dara, jo viens no plāniem bija sekot Valdim. Vēlreiz apgriežos uz ceļa. Bet kāda jēga sekot, ja redzu ka Valdis ir lēnāks par mani. Ok, braukšu pats! Vēlreiz griežos atpakaļ uz 47. kp. 2 minūtes zaudēju uz līdzenas vietas, dēļ savas neizlēmības. 

Un no šī brīža distances lielāko daļu veicu vienatnē. 50. 51. un 52. kp ar maksimālu ātrumu pa granteni, cerot vēl kādu noķert priekšā, bet priekšā tikai skrējēji. 63. kp mazliet dziļāk mežā, taciņas galā jāatstāj ritenis un līdz strautam ar kājām. Punkta virzienu norāda pāris, kuri distanci veic kopā ar velosipēdiem. Uz nākamo 61. kp panāku un apdzenu viņus, jo jūtama ātrumu atšķirība. Pie 70. kp 0,5 ūdens pudele sausa vienā rāvienā, jāmauc tālāk, jo šie ceļu posmi tiešām kā priekš riteņbraucējiem saplānoti. Pie 60. kp pasveicinu Armandu Burkānciema formā, šie ar Māri skrien 6 stundu distanci. Pulkstenis rāda 1:10, skaidrs ka jāņem klāt tie 3 kontrolpunkti, kuri nebija Raivja plānojumā. Uz 54. kp purvaina un nebraucama stiga, viegli nav, bet punkts jāpaņem. Tālāk atpakaļ pa to pašu slapjumu ārā uz ceļu uz 42. kp, kaut gan vajadzēja paķert arī 41. kp, jo laika izteiksmē neko nezaudētu, ierodoties 42. kp no otras puses. Pie 43. kp šodienas lielākā kļūda, vienkārši iešāvu pa stigu pa dziļu mežā, labi ka Madars palīdzēja noorientēties. 62. kp kopā ar diviem igauņu velobraucējiem, bet šie laiž pretējā virzienā, tāpēc es joprojām vienītī. 71. un 64. kp bez problēmām, no ceļa iebraucot mežā līdz pat punktiem. Arī 55. kp ceļa etaps, te jau sāk parādīties arī citi riteņbraucēji, arī Raivi pamanu, un elites orientieristi Iritu, kuri dodas jau uz nākamo punktu. Ir mērķis panākt viņus, jo Raivis ir izlaidis 3 punktus pa vidu, bet distances beigas mums vienādas. 

Tuvojas Salacas forsēšana! 39. kp vienkāršs, neaizmirst atzīmēties 44. kp un tad jau pāri upei. Upe pilna ar skrējējiem un laivotājiem, satiksme uz visām pusēm ne pa jokam, un es vēl pa vidu ar riteni uz pleca. Tie brasas akmeņi slideni un katrs savā lielumā, te galvenais nenomaukties dēļ tiem akmeņiem, nevis baidīties par upes dziļumu. Salīdzinoši daudz laika zaudēts upē, bet nebija jau citu variantu, ja gribēja tikt otrā krastā. Taciņa gar upi uz 53. kp maziņa un līkumaina, arī attālumu nevar saprast, tāpēc bieži apstājos, lai saprastu vai neesmu jau garām punktam. Viennozīmīgi lēnākais etaps šodien. Toties 56. kp izbraucu cauri neapstājoties kā MTBO sacīkstē. Beidzot ir arī citi riteņbraucēji brauc man vēlamajā virzienā. Vispirms kopā ar vienu lietuvieti, tad panākam Inesi, un pie 65. kp jau vesels bars ar riteņbraucējiem. Būs kas uzdod ātrumu distances beigām. Uz 58. kp apdzenu Raivi, šim galīgi vairs jaudas nav, maucu kopā ar Raiti, kurš bija viens no tiem kuram biju plānojis braukt līdzi jau sākumā. Ātrums viņam labs, pa asfaltu uz 67. un 66. knapi turos līdzi. Apdzenam dažus, arī Valdi, kuram biju plānojis sekot. Pēc 49. kp Raitis aizbrauc uz 57. kp. Hmm... pulkstenis 2:40, vēl 20 minūtes palikušas, varētu riskēt paķert arī to punktu. Tomēr izlemju pieturēties pie sava plāna un dodos uz 32. un 25. kp. Pie 25. kp vēl 10 minūtes līdz kontrollaika beigām, bet manā plānojumā atlicis tikai 22. kp. Jāriskē un japieķer vēl kāds punkts. Karti biju nolocījis tā, ka neredzēju nemaz tuvāko 33. kp, tāpēc pa Mazsalacas ieliņām nesos uz 23. kp. 

Uz finišu būs jāmin no sirds, jo pie 22. kp atlikušas vairs tikai 2 minūtes. Ātrums maksimālais uz skolu, tomēr 23 sekundes nokavēju. Nobraukti 52 kilometri 3 stundās un nopelnīti 147 punkti. Par ieņemto 13. vietu esmu šokā! Pat Valdim vairāk punktu nekā man, kaut gan distancē aizbraucu viņam vēsi garām. Mārtiņam 160, Raitim 170 punkti. Braucu ar viņiem līdzīgā tempā, bet zaudēju tik daudz punktus. Nemāku saplānot distanci. Jāveic distances analīze. Atceroties kā gāja distancē, kur un kā braucu, pēc aprēķiniem sanāk, ka ar to pašu jaudu varēju savākt par 15 punktiem vairāk. Ar 163 punktiem jau būtu pavisam cits skats rezultātos – 4. vieta.

41. kp vienkārši bija jāņem obligāti +4 punkti

Pēc Salacas forsēšanas varēju paņemt arī 45. un 46. kp, jo uz 53. kp zaudēju daudz laika pa to mazo taciņu +8 punkti

Uz finišu vajadzēja doties caur 57. un 59. kp, nevis lasīt mazos punktus +3 punkti


Nav komentāru: