10 novembris 2015

Grange & Battram Woods (Leicester)

Category: LEI Winter League 2015/2016
Map/area: Grange & Battram Woods (Leicester)
Organiser: LEI
Country: England
Discipline: Long (night)
nakts-o kontrolpunktu medībās
''Jea beibī!'' Nakts orientēšanās ir atpakaļ! Šosezon pirmās nakts orientēšanās sacensības, par ko liels paldies Leicestershire Orienteering klubam. Nakts-o vienmēr ir bijusi mana favorīte starp o-distancēm, tāpēc darbā brīvdiena un jābrauc uz mežu. Tāds neliels satraukums, kā nu būs atkal atgriezties meža tumsā. Iesildoties jūtos necerēti labi, laikam jau vakaros patīk labāk skriet nekā rīta parkrun skrējienos. Iespējams, tie 2 litri ūdens katru dienu arī dod pozitīvu enerģiju! Kaut kad iepriekš vienreiz esmu skrējis šajā mežā, bet īsti neatceros, un tumsā jau mežs izskatās pavisam savādāk. Iesāku pavisam piesardzīgi uz 1. kp, spīdinos uz visām pusēm, mēģinu aprast un atgūt nakts-o sajūtas un pārliecību. Punkta rajonā mani jau gaida 4 lampas (orientieristi), kuri ''ķemmē'' apvidu. Arī es pievienojos un pēc ~20 sek. punkts ir rokā. Uz 2. kp sekoju vienam no panāktajiem orientieristiem, bet ceļu krustcelēs mūsu ceļi šķiras, un tālāk dodos sevis izvēlētajā virzienā. Pirms punkta atkal ''nobakstos'', jo gribēju uz punktu tikt pa taisno, bet tur necaurejams zaļais priekšā. Vēl 30 sekundes zaudētas. Uz 3. kp kross. 
uz 4. kp pilnīgās auzās
Uz 4. kp pa taisno caur zaļo netiek, atliek skriet apkārt. Skrienu uzņemtajā virzienā tik uz priekšu pa labo pusi, kaut gan vizuāli izskatās ka kreisais variants ir īsāks. Pa takām nekādu problēmu, bet baltajā mežā, kad jāskrien tik virzienā, pazudu pilnībā. Pat nesaprotu kā varēju uzņemt tik neprecīzu virzienu, bet punktam ''aizpeldēju'' garām tā kārtīgi, aizvelkot līdzi arī savu sekotāju. 3 minūtes pagāja, kamēr izdevās sataustīt punkta vietu, un nu jau bijām pie punkta atkal vesels bars. Punktā atzīmējos kā pirmais, tāpēc uz 5. kp ieslēdzās sportiskais azarts un ''kapāju'' cik ir iekšā. Viens orientierists tomēr paspēja iesēsties astē, un tā bija jau labi zināmā Tanya Taylor, ar kuru esmu vairākkārt skrējis kopā tieši nakts mačos. Uz 6. kp jāņem precīzs virziens, jo apkārt nav jēgas skriet. Izdodas precīzi trāpīt uz punkta grāvīti. 7. kp šķiet bērnu spēlīte - tik pa takām. Bet nekā, izrādās pa vidu ir arī šķērslis - zaļais dzīvžogs, kuram ne cauri, ne pāri netikt. Vairākas virzienu maiņas un no lauka malas tomēr atrodam spraugu dzīvžogā. Uz 8. kp tā pati vaina, sākumā ieskrienam strupceļā, kur ~1 minūte tiek zaudēta, cenšoties saprast kā tikt uz lauka malu. Šeit mums pievienojas vēl viena orientieriste, un nu velku divas dāmas :) Man personīgi nepatīk ja kāds seko man, un vēl pie tam tik tuvu kā Tanya, tā ka gandrīz savu lampu varu slēgt ārā. Es ja kādreiz iesēžos kādam astē, tad tomēr ieturu distanci, bet šī kundzīte skrien man pie pašas pakaļas un visu laiku kaut ko komentē, kur un kā vajadzētu skriet :) Vismaz jautri, nav vienatnē jāskrien tumsā. 
8. kp galīgi garām
9. un 10. kp izcili
Un labi ka tomēr biju ar abām dāmām kopā, jo pirms 8. kp aizvilku garām punktam, un tieši dāmas man izcēla šo punktu. Kopumā šajā etapā pazaudētas 3 minūtes. Uz 9. kp beidzot bijām mainītā lomā, tagad es biju sekotājs. Punkts izskatās ļoti indīgs - jāatrod tumši zaļais gaiši zaļajā. Jutu ka neviena no dāmām nav pārliecināta, kur vajadzētu līst iekšā zaļajā. Tāpēc izvēlējos savu taktiku. Aizskrēju nedaudz uz priekšu, lai noteiktu attālumu līdz taciņu krustojumam, un tad uz attāluma izjūtu devos atpakaļ un precīzi punktam virsū. Šī bija mana iespēja aizbēgt no abām kompanjonēm, ko arī veiksmīgi izmantoju, vienīgi pēc atzīmēšanās kā džentlmenis uzsauc dāmām, lai viņas zin kur ir punkts, un bēgu prom. Arī 10. kp ļoti līdzīgs, tikai tuvāk taciņai, kas ļāva bez problēmām paņemt arī šo punktu. Uz 11. kp pa lielo meža ceļu jau atkal ''uzspiedu'' tā kārtīgāk, lai pavisam droši tiktu prom no kundzītēm. Pašu punktu paņēmu pārliecinoši, atkal panākot vēl vienu orientieristu. Uz 12. kp pagāju garām vēl vienam veterānam, un pirms paša punkta panācu vēl 3 orientieristus, kuri man veiksmīgi izcēla punktu, jo pats diez vai tik precīzi būtu trāpījis. Etapu uz 13. kp uzsāku pa pēdām aiz veterāna Robert, bet uz ceļa pārņēmu vadību un... ievilku mūs abus kļūdā. Vienkārši neizjutu precīzi attālumu un punktu sāku meklēt pa labi, kaut gan tas bija vien pāris metrus pa kreisi. Aizvilku gandrīz līdz taciņu krustojumam, kur nācās griezties atpakaļ un mēģināt ar otro piegājienu uziet to kontūru zaļajā. Pusotra minūte zaudēta. Arī uz pēdējo 14. kp ne bez sarežģījumiem, atkal ceļu aizšķērsoja zaļais dzīvžogs, kuram bija jātiek otrpus uz vajadzīgās taciņas. Neliels līkums un var sākt gatavoties garajam finiša spurtam. 
ar maksimālu jaudu uz finišu
Līdz finišam aptuveni 500 metri, galvenais tikt ārā uz lielā ceļa un tad tik ''jāmauc''. Maucu ar bez žēlastības, pirmo pusi pat ar tempu 4:30 min/km, kādu ātrumu tik garā posmā sen nebiju attīstījis. Beigās, protams, paguru un pašas beigas jau nācās skriet ar balss palīdzību :) Pulss droši vien bija pāri 180 bpm un pēc finiša jutu ka vajag vēl mazliet paskriet lēnā riksītī, lai atietu no man tik zvērīgā ātruma pašās distances beigās. Izrādās ja gribu, tad paskriet varu! Pat bez visiem enerģijas dzērieniem, par kuriem man ir atsevišķs stāsts, jo man tas darba grafiks ir tāds specifisks. Strādāju tikai vakara stundās un šad tad pat nakts stundās, tāpēc regulāri dzēru enerģijas dzērienus, kas dod stimulu, bet būtībā nav jau nekāds labais padzēriens. Tā nu novembra sākumā šo paradumu izmainīju - vairs nekādu enerģijas dzērienu, bet obligāti 2 litri ūdens dienā. Un izskatās ka tas darbojas, jo pagaidām nav jūtami nekādi enerģijas izsīkumi un šķiet ka pat ir uzlabojies tonuss. Tātad šovakar ne visai grūto distanci pieveicu ar rezultātu 51:02 un ieņēmu 0. vietu no 0 dalībniekiem. Gandarījums ir par pašu nakts-o procesu, bet 9 minūtes kļūdās gan ir mazliet par daudz. Bija divas lielās kļūdas uz 4. un 8. kp, kur savācu 6 minūtes kopā, bet pārējās 3 minūtes savācās ar sīko ''bakstīšanos'' un nepārliecinātību. Pirmajā reizē pēc vasaras pauzes piedodami, bet nākamajos nakts mačos jācenšās izvairīties no tik lieliem laika zaudējumiem. Ar rezultātu 51:02 ieņēmu 4. vietu no 19 nakts orientieristiem. Papētot splitus, kur man tikai viens ātrākais etapa laiks, jāsecina ka bez kļūdām augstāk par 3. vietu nemaz nebūtu ticis, jo ar abiem M18 junioriem nebiju konkurētspējīgs, bet lielāko daļu veterānu gan apskrēju.

Nav komentāru: