19 jūlijs 2015

Rushcliffe Country Park (Nottingham)

Category: NOC Summer Series
Map/area: Rushcliffe Country Park (Nottingham)
Organiser: NOC
Country: England
Discipline: Short Score
parka ezers
Ja reiz esmu apņēmies vismaz vienreiz mēnesī paņemt karti rokās, tad tā arī jādara. Šo pasākumu vienā no Nottingham parkiem noskatīju jau laicīgi. Piesaistīja sacensību formāts - izvēles distance ar ''norvēģu'' treniņdistances elementiem. Norvēģu treniņu jau pāris reizes iepriekš biju skrējis, kad pie kontrolpunkta ir mazs kartes fragments, kurā attēlota nākamā kontrolpunkta vieta, un uz atmiņu jādodas uz to. Arī šajā Rushcliffe Country parkā jau iepriekš vairākkārt biju skrējis orientēšanās sacensībās un parkrun skrējienā, tāpēc parks zināms. Tā kā starts bija 10:00, tad izmantoju iespēju atbalstīt mazos junior parkrun dalībniekus, kuriem starts bija 9:00, un es pieteicos pildīt vienu no trases tiesneša pienākumiem. Iedvesmojies no mazajiem skrējējiem, izmetu vēl nelielu loku pa parku, atzīmējoties pāris geocaching slēpņos, un biju gatavs orientēšanās skrējienam. Bija iespēja skriet 45 vai 60 minūšu izvēles distanci. Es izvēlējos īsāko, jo neesmu gluži gatavs skriet stundu. Tātad distances formāts šāds - izvēles distance ar 14 kontrolpunktiem un 45 minūšu kontrollaiku, plus vēl distances laikā ir iespēja atzīmēties piecos ''norvēģu'' kontrolpunktos. Kartē attēloti 14 kontrolpunkti, kurus var ņemt izvēles secībā, bet ''norvēģu'' kontrolpunkti gan jāņem uzreiz pēc izvēles kontrolpunkta pie kura ir mazais kartes paraugs. Tātad kartē nav attēloti ''norvēģu'' kontrolpunkti (datorā iezīmēju ar zaļo krāsu ''norvēģus'') un nav zināms pēc kuriem ''parastajiem'' izvēles kontrolpunktiem var sekot ''norvēģis''. Var, protams, ņemt tikai izvēles punktus, izlaižot ''norvēģus'', bet tad ar ātrāku rezultātu var zaudēt tam kurš ir paņēmis arī kādu ''norvēģi''. Mans mērķis ir paņemt visus 19 kontrolpunktus, tā nopelnot 190 punktus, jo parks nav tik liels, lai 45 minūtēs to nevarētu izskriet kaut vai krustām šķērsām. Startā uzmetot ātru skatienu kontrolpunktu izvietojumam kartē, izlēmu ka sākšu ar 1. kp un distanci veikšu pretēji pulksteņa virzienam. Jau uzreiz pie 1. kp bija mazais kartes paraugs, tātad nākamais jāņem ''norvēģis'' uz atmiņu, kuru bija vienkārši piefiksēt otrā ezera krastā. Pēc pirmā ''norvēģa'' devos uz 2. kp, kura kā vēlāk izrādījās bija kļūdaina izvēle, jo vajadzēja vispirms paķert 3. kp, jo atpakaļceļā līkums uz 3. kp man izmaksāja ~ 1 min. Pēc 2. kp devos uz 9. kp, kur pazaudēju 30 sekundes, neizprotot sētas izvietojumu garajā zālē. Pēc tam uz 8. kp, pie kura atkal bija mazais kartes paraugs uz nākamo ''norvēģu'' punktu netālu no 12. kp. Pēc atzīmēšanās otrajā ''norvēģī'' pieņēmu kļūdaināko izvēli šodienas distancē. Tajā brīdī gan to nenojautu, bet pēc tam kad sāka atklāties nākamie ''norvēģi'', sapratu ka esmu pieņēmis nepareizu izvēles plānojumu.
krustām šķērsām
No otrā ''norvēģa'' man vajadzēja skriet atpakaļ uz 11. kp, bet es izlēmu paņemt tepat tuvumā esošo 12. kp, pie kur man par nožēlu bija trešais mazās kartes paraugs, un gribi vai negribi, bija jāskrien uz trešo ''norvēģi'', kurš savukārt bija netālu no 13. kp, tāpēc izlēmu doties arī uz to. Pie 13. kp biju nonācis kartes vidusdaļā, bet man aiz muguras bija palikuši divi punkti (11. un 10. kp), kuros nebiju atzīmējies, tāpēc nu nācās skriet atpakaļ gar 12. kp, lai savāktu šos abus ''aizmirstos'' punktus. Tas liekais etaps no 13. uz 11. kp man pieplusoja ~ 2 min. pie rezultāta, plus vēl mazliet uz 20 sek. sabakstījos pirms 11. kp, neielienot meža pudurā pa taisno. Tālāk ceļš uz 10. kp, pie kura nākamais mazās kartes paraugs, un nu atklājās ka ceturtais ''norvēģis'' ir atkal 12. kp rajonā, kas nozīmē ka tai vietai pirms 12. kp un ceļā uz nākamo 14. kp skriešu cauri jau ceturto reizi! 4. kp vietu jau biju redzējis no rīta, jo šajā taku krustojumā es biju junior parkrun trases tiesnesis :) Tālāk sekoja kross uz 3. kp, kuru diemžēl vajadzēja paņemt jau sākumā, jo tad no 4. kp būtu varējis skriet pa taisno uz 5. kp, bez šī liekā līkuma. Pirms finiša bija atlikuši vēl trīs kontrolpunkti (5. 6. un 7. kp) un viens ''norvēģis'', par kuru visvairāk bažījos, jo nebija vēlme skriet kaut kur atpakaļ, piemēram, uz 3. kp rajonu.
vispirms junior parkrun un
pēc tam pats te skriešu uz 4. kp
Bet tā kā man bija pamatīga laika rezerve, pat pēc visiem labirintiem gar 12. kp, tad nebūs nekas traks izmest vēl kādu loku. Pēc atzīmēšanās 5. un 6. kp, izrādījās ka pēdējais mazās kartes paraugs būs pie pēdējā 7. kp. Mazliet gan uzsita dusmu :) ka pirms finiša vēl jāskrien atpakaļ uz piekto ''norvēģi'', kurš atrodas takas malā aiz 6. kp, gar kuru jau tikko biju skrējis, bet cepums plānotājai par šādu viltību :) Beigās tomēr varēju apmierināti nopūsties, jo startā biju pieņēmis vismaz vienu pareizu lēmumu, sākt distanci ar 1. kp, nevis 7. kp, jo šie abi punkti bija ar mazajiem kartes paraugiem, un no 1. kp tas ''norvēģis'' otrā ezera krastā būtu vēl lielāks līkums pirms finiša. No orientēšanās viedokļa, protams, ka distance ļoti vienkārša, var pat teikt ka orientēšanās nebija vispār, tikai tāda virziena piefiksēšana, bet tie ''norvēģu'' punkti piedeva feinu rozīnīti šim pasākumam, un man pat ļoti patika. Mērķi izpildīju ar uzviju - atzīmējos visos 19 kontrolpunktos un finišēju ar 15 minūšu rezervi līdz kontrollaikam. Rezultātus šķiet nav īsti korekti pieminēt, jo lielākā daļa dalībnieku šajā distancē bija iesācēji, bet nu statistikai jāpiemin. Finišēju ar rezultātu 30:35, nopelnīju 190 punktus un pārliecinoši 1. vieta no 14 orientieristiem. Ja vēl atņemtu tās pāris sīkās kļūdiņas un galīgi nepareizo izvēles plānojumu uz ''norvēģu'' punktiem, tad rezultāts būt pat par 3-4 minūtēm mazāks. Labi vien ir ka neskrēju garāko distanci, jo ar pusstundas skrējienu pilnībā pietika un gandarījumu sasniedzu arī īsajā distancē.

Nav komentāru: